От днес в контрола на границата ни с Турция се включва нова мегаагенция за гранична и брегова охрана.  Официалният старт на общата европейска структура беше даден на "Капитан Андреево".

Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос присъства на представянето на техниката, оборудването и екипите на новата агенция на „Капитан Андреево”.

Изборът на пункта за старта не е случаен.

От там до Алепо е по-близо, отколкото до Брюксел, а България е път за мигрантите в бягството им от размирния Изток  към свободна Европа.

Затова и българският министър-председател поиска охраната на границата с Турция да е общоевропейски, а не национален приоритет. „Две години Европа се е превърнала в разграден двор и няма да я превръщаме сега в крепост, но ще въведем  правила”, каза Борисов.

Подсилването на охраната на границата с допълнителни сили от Европа не е насочено срещу Турция и  тя продължава да е стратегически партньор на страната ни, допълни той.

Новата мегаагенция ще надгради „Фронтекс” и трябва да засили охраната по външните граници на Европа.

Агенцията ще разполага с 400 гранични служители, но ще разчита на постоянен резерв от поне 1500, които ще могат да се намесват бързо при извънредна ситуация по външните граници.

Тя ще подпомага и принудителните връщания на мигрантите, включително и при снабдяването с документи за пътуване, както и има нова задача да прави т. нар. стрес тест на всички страни с външни граници и да преценяват дали те имат ресурса да се справят сами с миграционния натиск.

Днес е един важен за Европа момент. Всеки един от нас след време ще бъде горд, че е бил тук. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова при старта на новата агенция.

Тя ще означава по-ефективно, по-солидарно и партньорско сътрудничество в охраната на границите, в името на всички европейски граждани, добави Бъчварова.

"Щастлив съм да бъда тук днес. Тази Агенция е символ на Европейския съюз", каза европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.

Само на 20 километра от границата, в първия български град - Свиленград  екипът ни среща  един от последните командири на граничен отряд  през 89 г. Вече 70-годишен, полковник Атанас Атанасов не вярва, че  подсилването на границата с европейски служители ще направи съня му по-спокоен.

Тази седмица се очаква да бъдат подписани споразумения по отпуснатите 108 млн. евро от ЕС за овладяване на миграционния натиск по границите ни. От Европейската комисия уверяват, че плащанията ще бъдат осигурени без забавяне, включително и доставката на превозни транспортни средства.