На различни позиции за отношението на ЕК към България са бившият правосъден министър Зинаида Златанова и преподавателят по право в СУ доц. Боряна Мусева. Те обаче са категорични за едно – последният евродоклад за пореден път насочва вниманието към отдавна нерешени проблеми в институциите у нас.

„Докладът е много тъжен, защото е демонстрация на едно огромно лицемерие. Българските управляващи го тълкуват както си искат, а ЕК е притисната от това, че съвсем скоро България ще е председател на Съвета на ЕС и трябва да се спести всичко, което би изложило и нея”, посочи Мусева в студиото на „Лице в лице”.

По думите й докладът е „израз на крайна немощ”: „Виждаме една ЕК, която се страхува от нас, която започва да играе по нашите правила”.

Според Златанова обаче в Брюксел не са направили компромис и са посочили проблемите: „Нивата на корупция, липсата на реформи. Министър-председателят на страна членка на ЕС, че в парламента е пълно с наркотрафиканти. Представете си как звучи това в ушите на посланиците на страни членки, на ЕК. Няма как да очакваме положителен доклад при такова признание от най-високо място в България”.

Тя коментира и усилията на българските евродепутати за премахване на мониторинга: „Такива доклади вредят на цялостната интеграция в ЕС, прави са да искат да го няма, но не е това начинът – политическо лобиране да се махне, а (трябва) реформа”.

Според нея за първи път от Брюксел ясно са насочили вниманието не към магистратите, а към тези, които реално променят системата – политиците, които понесоха критики за качеството на приеманото законодателство.

Доц. Мусева обаче е на мнение, че проблем има и вътре в съдебната власт и, по-специално, в неработещата прокуратура. „Прокуратурата не е независима, не действа от убеждението, че трябва да защити обществения интерес, а интересът е много специален”, отбеляза тя и заподозря, че новият антикорупционен орган ще се превърне в нов инструмент за репресия в арсенала на държавното обвинение.