Освобождаването на Искра Фидосова от депутатския й статут развесели и без това настроените във ваканционен дух народни представители в петък. Обсъждането предизвика разговори, по-подходящи за салон за красота отколкото за пленарна зала, но след дружния смях правомощията й бяха прекратени.

Дискусията започна с призив Фидосова да се появи и да присъства на гласуването на оставката си. Атанас Зафиров от Коалиция за България поиска и нейните обяснения по страниците на „тефтерчето” на шефа на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов. Именно присъствието на инициалите И.Ф. в него накараха Фидосова да отстъпи назад до установяване кой стои зад тях.

За социалиста Кирил Добрев абревиатурата се оказа прозрачна. "Ясно е, че И.Ф. не е Ирина Флорин”, коментира той и попита дали Цецка Цачева ще подаде оставка. Въпросът му бе свързан със записаните в бележника на Златанов инициали Ц.Ц.

Кулминацията в дискусията дойде с приетото за „реплика” изказване на Бойко Борисов от парламентарната трибуна. След като благодари на Сергей Станишев и Лютви Местан, че вече не изпращат хора пред къщата му да го канят да се върне в парламента, той заяви:

„Предлагам разум. Искра Фидосова си е заминала. Има едно копче да се натисне по този въпрос. Прокуратурата работи по този въпрос. Имаме много работа, а искате да излизате отпуска, разбрах”.

Тези му думи бяха посрещнати с подвиквания в залата за неговия тъмен тен. А обяснението на Борисов не закъсня:

„Аз имам тен, не съм стъпвал на морето. Моя тен, Бог да го прости, баща ми ми го е дал. И аз искам да съм рус, бял синеок, ама баща ми ме е направил такъв. Тук гледам има подобни колеги и от Самоков. Да се опитаме да поработим малко, ако искате. Ако не – всяка политическа партия може да прави това, което иска”.

След края на шегите депутатите гласуваха поотделно прекратяването на правомощията на Искра Фидосова и Лидия Маринова от ГЕРБ, както и на Георги Борисов от Коалиция за България.

Отстраняването на Фидосова беше осъществено с гласовете на 182 депутати, 6 бяха „против”, а 10 се „въздържаха”. Оказа се, че сред недоволните от това решение са народни представители от левицата. В обяснение Татяна Буруджиева каза, че не може да гласува срещу „лицето на българския парламентаризъм”.

Темата с цвета на кожата на Борисов продължи и извън пленарна зала, където, минавайки покрай журналистите, той заяви: "Всеки, който знае моята програма, знае, че час и половина спортувам на слънце - или играя футбол, или бия Красимир Велчев на тенис, играя гол до кръста. Отивам на избелване”.

Докато депутатите работят петъчно, пред парламента отново се събраха протестиращи, които пият кафе и призовават за оставка.