Независимият депутат Велизар Енчев внесе сигнал в Софийската градска прокуратура срещу Комисията по досиетата, предаде БГНЕС.

В сигнала си Велизар Енчев посочва, че по време на негови контакти с комисията, за да се запознае с личното и работното си дело в НРС, е получил преснимани на хартиен носител десетки шифрограми, които е изпращал като агент в Белград в края на 80-те и началото на 90-те.

"Както сами може да се убедите в тези шифрограми и изпратени по дипломатическа поща поверителни документи, под заличените с маркер текстове прозират имена на наши секретни сътрудници в бивша Югославия – всичките чужди граждани", се казва в сигнала.

Като посочва още, че законът не позволява обявяване на имена на чужди граждани от комисията, Велизар Енчев смята, че има достатъчно доказателства за извършено престъпление – както по НК, така и по закона за дейността на комисията.

На излизане от Съдебната палата независимият народен представител каза, че е внесъл само част от документите, с които разполага, получени от комисията.

"Сметнах за необходимо да внеса само част от документите, като останалата ще представя на парламентарната комисия за национална сигурност", каза той.

Енчев, който беше "осведен" като агент на Държавна сигурност, защитава тезата, че Комисията по досиетата трябва да бъде закрита.