Тежки обвинения в дискриминация, заплахи и призиви да се сезира прокуратурата бяха чути в петък, след като депутатите отхвърлиха предложението на ДПС предизборната агитация да се води на език, различен от българския, като с това се осигури превод. Чувствителната по принцип тема предизвика емоционални излияния в пленарна зала, а народните представители се саморазпуснаха поради липса на кворум след по-малко от час работа.

Преди началото на парламентарното заседание ДПС не се регистрира и влезе, след като бе достигнат кворум в залата. Малко по-късно председателят Лютви Местан заяви, че приетият текст не е просто дискриминационен и не само, че не защитава българския език, но и откровено го застрашава. Според него така се дава право на други държави, в които живее българско национално малцинство, то да бъде обект на дискриминационно отношение.

„Забранявайки използване на други езици в хода на една предизборна кампания, вие казахте на националните парламенти на други държави, в които живее българско малцинство, че българите в чужбина могат да бъдат дискриминирани и на тях може да им се забрани да ползват своя майчин български език. Каквото ти е отношението към вътрешните малцинства, такова отношение ще искаш към българското малцинство в чужбина”, коментира той.

Местан попита: „Ако за евроизборите листата на ДПС се води от сър Греъм Уотсън, на какъв език ще води той кампанията си”, и заключи: „Срам и позор за парламента на европейска България”.

Точката на емоционално кипене бе достигната, след като депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов заяви, че е гласувал против потисническото мислене на част от българските депутати. „Мечтата ми беше да живея в свободна и демократична България и един ден ще го постигна, без значение вашето отношение към демокрацията. Искам да бъда свободен и ще бъда свободен, заради тази свобода има български граждани, които са лежали по затворите. Ако мислите, че с този закон ще успеете да ни ограничите, отсега ви казвам - следете всяка моя стъпка, защото съм готов да заплатя за свободата, аз ще бъде свободен въпреки вашите рестриктивни действия. Аз ще вървя по пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутоглу от село Иглика, по пътя на Нури Адалъ и на Ахмед Доган. Аз съм за демокрация, без значение вашето отношение към демокрацията и малцинствата в страната”, каза той под силни освирквания.

Споменаването на името на Ахмед Давутоглу, което съвпада с това на името на външния министър на Турция доведе до необходимост от обяснения.

"Ще се радвам, ако намерите начин да кажете, че в случая не сте имали предвид представител на друга държава, ако това е просто съвпадение на имена, защото едното име е свързано с доктрината за неоосманизма, към която България не може да има съпричастност", посочи Янаки Стоилов от БСП.

Хафъзов отговори, че Ахмед Давутоглу е български гражаднин от село Иглика, Шуменско, и е лежал в българските затвори. Нури Адалъ също е български гражданин, лежал в българските затвори,

"Ахмед Доган, борейки се за правата и свободите, които отстояваме, е бил в българските затвори. Не виждам трагедия защо трябва да се свързва Ахмед Давутоглу с турския министър на външните работи", отбеляза Хафъзов. По думите му явно част от депутатите не познават тази част от
историята, която не е популяризирана достатъчно. "Това ме навежда на мисълта, че много скоро трябва да влезе в учебниците по история, за да знаем кой какво е теглил и какво сме готови да преживеем оттук насетне", коментира той.

След неговото изказване депутатите от ГЕРБ и "Атака" напуснаха пленарната зала. Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум. След поименна проверка, поискана от "Атака", се оказа, че в пленарната зала присъстват 111 народни представители.

Отвън лидерът й Волен Сидеров заяви, че ДПС е антиконституционна партия и призова прокуратурата да се самосезира заради „това очебийно антибългарско и антидържавно изказване”. Очаквал и ясна позиция на БСП по въпроса.

„Аз турски не разбирам, за съжаление, и не можах да разбера много какво говорят. Но винаги сме имали много ясна политика по тази тема. Всеки човек колкото повече езици знае, толкова по-добре. Да се говори в една предизборна кампания на български - имаше изказване, че текстът е антиевропейски. Може би в изказването на Лютви Местан, имаше и доза истина, но в следващите изказвания видяхте опит за голяма провокация”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов извън пленарна зала.

„Вижда се, че БСП са се разсипали като партия. Виждате, как уплашено гледат, виждате г-н Миков как слушаше какво му говорят пред него на трибуната(...) Единственият изход за страната са предсрочни избори”, продължи той.

На въпрос дали управляващата коалиция е застрашена, Борисов каза: „Те са много здрава коалиция, като интереси, така че не вярвам подобно нещо да ги разклати. Ядосани са в момента ДПС на социалистите. Нали знаете, когато се целуват хората, има и момента, когато се ядосват един на друг”.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков пък обвини медиите за случилото се: "Не е изненада, вие също помагате в тази насока, отразявате точно такъв тип емоционални дискусии. Не отразявате всичко, избирате какво да отразявате. Няма кворум и закрил заседанието, поради тази причина”.

Той обяви, че следващото редовно заседание на Народното събрание е в сряда, ако не бъдат насрочени извънредни.