Няма ново мнозинство, не сме редили кабинет, каза депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Емил Димитров – Ревизоро в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По думите му обаче ГЕРБ са се отметнали от обещанието си да подкрепят бъдещо управление на ПФ, „както се отметнаха и от много други обещания. Но в политиката е така – един ден казваш едно, на другия – друго. Може би го налагат политическите реалности или особеностите на характера“.

По думите на Димитров няма сближаване с БСП по темата за пенсиите, което да е станало причина за изгубената подкрепа.

„По темата пенсии се сближихме с ГЕРБ още преди три години, когато подписахме програмата за управление“, в която е записано продължаване на пенсионната реформа и търсене на допълнително нарастване на пенсиите.

Това е трети бюджет, първите два бяха разисквани с нас, този беше хвърлен на масата. В предишните имаше заделяне на пари за КТБ, за саниране, за стрестестовете, зали, магистрали... нормално е на третата година да поставим въпроса, че е редно да се помисли и за пенсионерите, каза Димитров.

Той коментира думите на премиера в оставка Бойко Борисов, че увеличаването на пенсиите би било стрес за всеки бюджет, като каза: „всичко друго не е стрес – парите за зали и магистрали, за „Белене“, за санитане, но за пенсионерите е голям стрес за държавата“.

Убеден съм, че първата работа на следващото правителство ще е да започне социална програма, добави депутатът.

Снимка: bTV

На въпрос дали ПФ ще взема мандата за съставяне на кабинет, ако им бъде даден от президента, гостът отговори: „Независимо, че се говори за ново мнозинство, няма ново мнозинство, има програма, която сме подписали и сме готови да изпълняваме и да подкрепим. Защо смятате, че всички сме се наредили и чакаме да станем министри. Дори предложението, което беше направено от трибуната от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, беше да се запази същият Министерски съвет или почти същите министри“ – премиерът, който ще бъде, да си прецени и или да остане Борисов, или да е някой от заместниците му.

За нас съставянето на кабинет не е самоцел, това беше възможност този парламент да си продължи мандата по програмата, която е подписана.

„Не са водени разговори (за търсене на подкрепа) и никъде не е правен кабинет, нито в сянка, нито на светло, нито подмолни разговори, тайни, в късна доба, в гаражи, в Банкя, в Бояна или където и да е“, каза Димитров.

Вижте целия разговор във видеото: