Оградата по границата с Турция трябва да се изгради преди миграционният натиск върху страната ни да се усили през април. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му в момента командироването на 700 полицаи по границата струва по 2 млн. лева месечно, а в същото време няма никаква гаранция, че у нас няма да се появят още хиляди търсещи чужденци.

Народният представител обясни, че армията ще помогне за изграждането на съоръжението по начина, по който го в правила до момента – с изграждане на пътища, просеки и подобни. Димитров подчерта, че изпитва „огромно уважение” към свършеното от предишния военен министър Ангел Найденов, построил първата част от оградата.

Във връзка с информацията, че служители на реда са разследвани за каналджийство, Димитров беше лаконичен: „Всеки пети чужденец е нелегално влязъл и не е дошъл с космически кораб” – без значение дали някой му е помогнал, или не.

6 месеца за реформи, после доиграваме мача

„Първите 6 месеца са крайният срок, в който да се правят реформи, след това се удържа властта”, категоричен беше Емил Димитров.

По отношение на промените в съдебната система, той коментира, че всички звена твърдят, че са „за” реформата, но когато тя влезе в правната комисия, е станало ясно, че всеки ръководител е против това, което ще се случи с него и подчинените му.

В същото време, депутатът от ПФ посочи, че рязката промяна на законите не се знае дали няма да доведе до по-лоши резултати. Той цитира магистрати, които твърдят, че ако преди години са били убеждавани Висшият съдебен съвет да е постоянно действащ, сега се използват точно обратните мотиви и това прилича на „тупане на топката”.

Въпреки това, Димитров беше категоричен: „Явно системата не работи”.

Кулишев, КТБ и други

Депутатът, който в миналото е бил и митнически началник коментира пестелива сюжета с групата за мокри поръчки, в която участват децата на бившия му колега Христо Кулишев.

По думите му съдът винаги потвърждава мерките за неотклонение при сериозни подозрения, за да не трупа негативи пред обществото. В същото време Димитров се обърна внимание на това, че адвокатите са получили достъп до документацията по разследването едва на третия ден, а свидетелите са 116, при положение, че „не става въпрос за убийство на футболен съдия на терена”.

Народният представител коментира, че е важно в крайна сметка какво ще влезе в папката по делото.

За казуса с КТБ той посочи, че банковият надзор, одиторът и ръководството на банката са знаели за състоянието й, а ДАНС е трябвало да бъдат наясно. Димитров се възмути от скромната глоба за KMPG, заверявали отчетите на трезора.