При провеждането на парламентарни избори в момента ГЕРБ може са разчита на 26,5% от гласовете, БСП – 15,4%, а РБ - 5,6% и ДПС  – на 5,4%. Това показва последното проучване за електоралните нагласи на „Екзакта”.

Патриотичният фронт също има шанс да влезе в парламента с 4,5% подкрепа. Допитването на „Екзакта” сочи, че извън Народното събрание ще останат АБВ – с 2,6% и „Атака” – 1,5%.

„Вторичният прочит на данните показва, че повечето партии са запазили в немалка степен избирателите си от парламентарния вот през 2014 г. Най-много свои бивши избиратели са запазили БСП, ГЕРБ и ДПС - по над 80%. ПФ, АБВ и РБ са запазили по около две трети от избирателите си”, посочват от агенцията.

Има ли алтернатива на управлението на ГЕРБ

61% от българите твърдят, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. Така мислят и над 80% от избирателите на ГЕРБ.

Още по-безалтернативно изглежда управлението на ГЕРБ според отговорите на въпроса: „Има ли алтернатива на управлението на ГЕРБ сред партиите извън парламента?”, сочи проучването.

Кабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат според 58% от българите.

Снимка: bTV

Три пъти по-малък е делът на преценяващите, че са възможни предсрочни парламентарни избори – 20%. Предсрочни избори по-често от останалите очакват избирателите на БСП, на Атака и особено тези на ДПС.

Снимка: bTV

92% от избирателите на ГЕРБ са убедени, че тяхното второ правителство ще оцелее до самия край на мандата си.

Кой има шанс на президентските избори

Повечето анкетирани смятат, че е много вероятно самостоятелен кандидат на ГЕРБ да спечели предстоящите президентски избори. Респондентите поставят под въпрос възможностите на всички останали партии самостоятелно да се преборят за президентското място със свои кандидатури.

Най-често в успеха на самостоятелен кандидат на ГЕРБ вярват хората на възраст под 60 години, образованите и заможните, жителите на градовете и над 80% от избирателите на ГЕРБ.

В успеха на самостоятелен кандидат на БСП вярват 12% от интервюираните. Една пета от българите преценяват, че големи шансове срещу кандидата на ГЕРБ има единствено широка коалиция, включваща леви, патриотични и центристки формации, а не тясно партиен кандидат. Подобна коалиция е приемана добре от най-възрастните българи, както и от жителите на малките градове и на селата. Във възможностите на подобна коалиция вярват 53% от избирателите на БСП и 52% от тези на АБВ.

35% от избирателите очакват на предстоящите президентски избори БСП и АБВ да номинират обща кандидатура.

Много важен щрих от масовите очаквания към бъдещия президент е изискването той да е независим от изпълнителната власт. 69% от българите заявяват, че ще гласуват за президент, който да е коректив на управлението, а не за такъв, който да е негов придатък.

Снимка: bTV

51% от българите заявяват, че определящото в техния избор за президент са качествата на кандидата. За 31% от българите е важно кандидатът, за когото ще гласуват, да бъде партийно подкрепен, а 19% предпочитат да гласуват за независим кандидат.