Възможно е 44-тият парламент да бъде съставен от шест политически формации. Това проучване  на "Екзакта рисърч груп", изготвено между 17 и 22 март сред 1000 пълнолетни българи в 91 населени места.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”.  

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция. Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет.

Данните сочат, че от решилите да гласуват към 22 март 31,2% биха подкрепили ГЕРБ, 28,1% - биха гласували за "БСП за България", 10,5% - за "Обединени патриоти", 7,6% - за ДПС, 6,5% - за "Воля", и 4% - за "Реформаторски блок-Глас народен". За "АБВ-Движение 21" биха гласували 2,6% от решилите да отидат до урните, за "Нова република" също 2,6%, за "Да, България" - 1,5%.

"Не подкрепям никого" биха избрали 2,4%.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около 1%. В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания.

Данните на „Екзакта” показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за „летящ старт” и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели, твърдят социолозите.

Най-вероятно третото място ще заемат Обединените патриоти, а четвъртото – ДПС. Пети са Воля, а данните ни отреждат шесто място на РБ-Глас народен. Партия Воля остава със сравнително мек електорат до последните дни на кампанията, което предполага възможност за динамика на резултата на тази партия и в двете посоки.

С резултат от 4% е по-вероятно РБ-Глас народен да успее да запази шансовете си за участие в състава на новото Народно събрание, които регистрираме четири дни преди вота.

В последните дни на кампанията регистрираме мобилизация сред избирателите на още две политически формации: АБВ-Движение 21 и Нова република. Този факт оставя впечатлението, че тези формации биха могли да подобрят позициите си до деня на вота.

Данните на социолозите не могат да обхванат очакваното представяне на Обединение ДОСТ, тъй като електоратът на тази формация е трудно да бъде измерен. В същото време, някои косвени индикатори ни насочват към хипотезата, че ДОСТ може да поднесе изненада в деня на вота.

В самия край на предизборната кампания изследването показва, че на изборите биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”.