Решението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова да не се прави екологична оценка на новия план за управление на Национален парк „Пирин” ще бъде отменено. Това съобщиха от МОСВ, като обясниха промяната с „обществения отзвук”.

Съобщението беше качено на сайта на министерството, но официална информация за медиите не беше разпратена.

Междувременно и публикацията на страницата беше редактирана и от нея отпадна цял абзац, от който се разбираше, че процедурата всъщност просто ще започне наново с 3 дни срок за обжалване. Вижте по-горе версията "преди" (ляво) и "след" (дясно).

Екоактивисти готвят протест довечера, след като часове преди началото на дългия уикенд стана ясно, че планът може да мине без екологична оценка. Според тях това е опит на властта да прикрие „празен чек” за безразборни сеч и строителство в планината.

Първоначалната теза на ведомството беше, че просто е спазило законовия срок и даже е дало ден повече за запознаване с решението и подготовка на обжалване.

В същото време, и премиерът Огнян Герджиков, и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се обявиха в подкрепа на зимните курорти и заподозряха активистите, че обслужват чужди интереси. Президентът Румен Радев обаче взе отношение по въпроса, като определи решението на МОСВ като „прибързано”.

„Няма преднамерено действие на администрацията в МОСВ, свързано с трите почивните дни и ограничаване на възможността за евентуални жалби в законово установения срок”, пишат от министерството. В първоначалния вариант на съобщението пишеше, че министър Костова ще постанови нов акт за допускане на предварително изпълнение, който ще може да се обжалва в три работни дни, а не в един.