Финансовите корекции за нарушения по проекти по Оперативна програма „Околна среда” могат да стигнат 180 млн. лева за целия програмен период до завършването на отделните договори. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

"Когато става дума за големи проекти, размерът на финансовите корекции може да бъде големи", посочи тя и допълни, че предложените корекции на база вече изплатени разходи са в размер на 38 млн. лева.

Вчера представители на част от десетките провинили се общини се срещнаха с министъра, за да обсъдят ситуацията. В много случаи тежките финансови корекции биха довели до фалити.

От ведомството тогава бяха непреклонни като посочиха, че случващото се не е изключение в рамките на ЕС и някои общини ще понесат по-леки санкции.

Днес Искра Михайлова, която излиза в отпуск, за да участва в предизборната кампания на ДПС (тя е пета в евролистата – б.р.), изнесе още детайли по казуса. По думите й при сключване на обществени поръчки има неравно третиране на участниците, съкращаване на сроковете за провеждане и ред други нарушения, като повечето договори били сключени в общини на ГЕРБ.

"Що се отнася до това, че се спекулира с факта, че са санкционирани основно общини на ГЕРБ - отговорът е ясен - само с тях са сключвани договори", коментира  Михайлова.

По думите й другите договори се броят на пръсти и за тях също са предложени финансови корекции, където има нарушения.

Министърът на околната среда и водите съобщи, че се е наложило да бъдат проверени всички договори за обществени поръчки в периода 2010-2013 г., като Управляващият орган е проверил 239 договора за обществени поръчки, чиято обща стойност е близо 556, 5 млн. лв.