Екипът на Слави Трифонов покани на разговор лидерите на парламентарно представените партии и омбудсмана Мая Манолова във връзка с резултатите от референдума и прякото им реализиране в политиката.

Самият Трифонов не дойде на срещата, на нея бяха сценаристите му Иво Сиромахов и Тошко Йорданов. 

Появиха се представители на 5 парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, АБВ, БДЦ и Радан Кънев от ДСБ. Други представители на Реформаторския блок нямаше.

Като цяло партиите заявиха, че са склонни да се съобразят с волята на народа, изразена чрез референдум. Тяхното притеснение е, че няма да има достатъчно време за промени в Изборния кодекс до края на мандата на това Народно събрание.

Снимка: БГНЕС

Сценаристите на Слави Трифонов пък заявиха, че дискусиите по това, да има или не мажоритарен вот в два тура, вече са приключили, защото хората са дали своя глас.

„Не сме се събрали да обсъждаме добра ли е мажоритарната система или не. На 6 ноември това обсъждане приключи, защото народът се произнесе”, заяви Иво Сиромахов. Какво ще направите, за да уважите или не вота на народа, попита той.

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ припомниха, че вече са внесли проекторешение в парламента за подкрепа на трите въпроса.

„Въвеждане на мажоритарния елемент като съгласие – да, но начинът, по който трябва да бъде въведено, е вече изборно законодателство и точно тук трябва да не допускаме грешка и да не залитаме в другата крайност”, изтъкна Цветан Цветанов.

Според Жельо Бойчев от БСП основният въпрос е как се прави изборната география - как се определят изборните райони.

Той добави, че държавната субсидия от 11 лева за партиите тепърва ще мине на второ четене, и е убеден, че НС ще се съобрази с волята на българските граждани.

АБВ обявиха, че макар да са били за референдума през цялото време, този парламент няма моралното право да променя закона. "Aз съм сигурен, че ако направим един референдум да избесим депутатите, ще излязат 4 милиона в подкрепа на референдума", заяви Румен Петков.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев припомни, че бъдещето на референдума е в ръцете на парламента.

„Имаме референдум, който е успешен, но не задължителен. Българският народ може да говори назидателно на своите избраници, но хора, занимаващи се с търговско развлекателна дейност – не”, категоричен беше той.

На финала националният омбудсман обяви, че е внесла закона, защото това е била волята на българските граждани. Дискусията с партиите продължи точно един час.