Правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева заяви, че правителството остава зад проекта на бюджет за догодина, който са предложили.

Тя отбеляза, че има риск бюджетът да не бъде приет, но изтъкна, че кабинетът в оставка стои зад политиките.

Захариева допълни, че ако след оставката на кабинета „Борисов” има ново правителство, то може да предложи корекции по парите за 2017 г.

Правосъдният министър в оставка заяви, че няма предложение за участва в трети служебен кабинет.

Тя подчерта също, че няма оферта и за служебен премиер и е несериозно да отговоря дали би приела. Призна обаче, че по-скоро би отказала, защото е била два пъти в служебни правителства и никак не е било лесно.

Лобита в кабинета „Борисов” 1 и „Борисов” 2 не съм усетила. Нито съм усетила натиск на кръга „Кой”, нито съм усетила натиск на кръга „Капитал”, подчерта още Захариева.

Абсолютно съм оставена сама да предлагам законите и съм получила пълната подкрепа, категорична беше тя.

Според нея след загубата на президентските избори премиерът в оставка Бойко Борисов не се държи като обиден, а действа отговорно.

Тя предположи, че с думите си за „агнешките главички” Борисов има предвид новата формация, която Радан Кънев анонсира. По думите на Захариева дясното се саморазбива.

Тя изтъкна, че Борисов и президентът Росен Плевнелиев не са си говорили чрез посредник и между двамата не е имало напрежение.

Теоретично е възможно да имаме два месеца кабинет в оставка, отбеляза още Екатерина Захариева, като изтъкна, че няма срок за връчване на първи мандат за съставяне на кабинет.

След като ГЕРБ и БПС казаха, че биха върнали мандат за правителство, Захариева каза, че би посъветвала държавния глава да връчи третия на Патриотите, защото те са трети на президентските избори.