Има нужда от промяна на Конституцията, но тя трябва да бъде направена трезво, с поглед за плюсовете и минусите. Това каза преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

По думите ѝ в момента тя не вижда нужната трезвост, а като се говори за промяна в Конституцията, това се използва като политическо оръжие.

На въпрос дали президентът Росен Плевнелиев е нарушил Конституцията, като отказа да състави служебен кабинет, Михайлова каза, че ще може да отговори след 22 януари 2017 г., когато изтича мандата на държавния глава. Според нея има време Плевнелиев да състави ново правителство, защото „до 22 януари могат да се случат много неща“. Той действително декларира, че няма да го направи, но когато кажеш нещо, може да се случат неща, които не си предвидил, посочи Михайлова.

Тя смята за проблем в Конституцията дългата процедура преди да се стигне до предсрочни избори – един месец мина в консултации, втори ще чакаме ген. Румен Радев да встъпи в длъжност, после ще чакаме служебно правителство, изборите ще са вероятно през март, а новото правителство – евентуално през април.

Снимка: Ладислав Цветков

Можеше да има и друга ситуация – да се състави служебен кабинет и докато министрите се научат откъде се влиза в министерствата, да бъдат назначени нови министри – това също нямаше да е добре, коментира тя.

Най-голямото събитие за 2016 г. са президентските избори и начинът, по който гласува народът, каза гостът. Според нея дори премиерът Бойко Борисов да не беше дал заявка, че при загуба ще подаде оставка, пак щеше да се стигне до тази развръзка. Представете си как продължава да управлява един министър-председател от партия, която е загубила тежко – при всяка публична проява ще бъде посрещан с въпроса за оставката. Това няма да доведе до стабилност, каза Михайлова.

Тя посочи, че първите стъпки на ген. Радев ще бъдат натоварени със свръхочаквания, тъй като мандатът му ще започне със съставянето на служебно правителство. „Трябва от първия час да действа съвсем ефективно“.

Помолена да коментира новите десни политически проекти, Михайлова каза, че ѝ е трудно, но „в политиката е много важно да си ясен, да застанеш на позиция, да отстояваш ценности. Проблемите, които имаме – тероризъм, ужасни явления, като българина в Берлин, са проблеми на ценности, които сблъскваме помежду си. Затова очаквам от политиците не само прагматични решения, но и да кажат къде стоят, да видим, че човекът и достойнството му е в центъра на политиката, а не сметките, бакалщината – това отвращава. За това гласуваха хората и на президентските избори, и на референдума – за да дадат сигнал, но дали беше разбран?“, каза професорът.

Вижте целия разговор във видеото: