Снощи е пристигнало ново писмо от зам.-председателя на Европейската комисия Франц Тимерманс, с което се опровергава информацията, че ЕК иска оставки на висши български магистрати. Писмото е адресирано до вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева и до правосъдния министър Христо Иванов. Това съобщи самият Иванов пред журналисти в Министерския съвет.

Той обаче подчерта, че в писмото са настоява изрично всички данни за търговия с власт и корупция сред магистратите в България да бъдат проверявани.

Меглена Кунева не коментира новото писмо.

Припомняме, преди дни онлайн изданието Медиапул излезе с материал, в който неназован представител на ЕК казва, че скандалът със записаните разговори между съдии трябва да се разследва без участието на замесените. Сред тях са не само сочените за участнички Владимира Янева и Румяна Ченалова, но и главният прокурор Сотир Цацаров.

От държавното обвинение изпратиха свое запитване, отговорът на който беше, че не се иска отстраняването на административния му ръководител.

Така с разследването на „Яневагейт” се зае прокуратурата, въпреки искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов президентът да сформира специална комисия по случая.

Христо Иванов - пречка за реформите?

Министър Христо Иванов е основната пречка за това съдебната реформа да случи бързо, ефективно и работещо, заяви в парламента лидерът на АБВ Георги Първанов в коментар за скандала с писмата от ЕК.

На въпроса за евентуална оставка Първанов заяви :„Отговорът ми е да“.

Румен Петков от своя страна допълни, че ние сме единствената държава в ЕС, в която правосъдният министър е позволил да бъде употробен в една „грозна спекулация“ или е спекулирал с ЕК.

По думите му въпросът е към министър-председателя Бойко Борисов и дали той счита, че е нормално министрите му да лъжат.