Представители на младежката организация на ГЕРБ раздадоха бутафорни еднопосочни билети до Северна Корея на депутати от БСП, ДПС и „Атака”. Това стана в кулоарите на Народното събрание, както и в пощенските кутии на парламентарните групи.

„Смятаме, че те трябва да си тръгнат, за да има възможност младите хора да останат в България и да се реализират. Младите хора категорично заявиха, че не желаят тези управляващи да останат и те вече са нелегитимни. Искаме по един символичен начин да им покажем Терминал 2, както те ни го показаха. Искаме да им кажем – заминете вие натам, ние оставаме в България, за да се развиваме тук и като управляващи сте длъжни да дадете тази възможност. Има билети за народните представители от тройната коалиция „Атака”, ДПС и БСП. Има билет и за Георги Марков”, обясни Георг Даниелов от ГЕРБ-младежи.

По думите му, имало подготвен още по-голям билет за премиера Пламен Орешарски. „Това е специален чартърен полет. Тъй като Северна Корея е от тоталитарен тип, управляващите биха се реализирали добре в тази обстановка”, каза Даниелов.

Митя Атанасов от организацията пък добави, че „ние им даваме билетите съвсем любезно, но бяхме наругани и не го очаквахме. Подготвили сме поименни билети за всички депутати от БСП, ДПС и „Атака” – 142, плюс билети за правителството. Прецедент в България е месеци наред да има протести. За младите в България не се прави нищо в момента, в навечерието на студентския празник. Повод за веселба в момента няма”.

Коментар по повод младежката акция в НС направи лично лидерът на социалистите. Сергей Станишев заяви, че „очевидно билетите, които младежите от ГЕРБ предоставят, са купени от Борисов и Цветанов с парите, откраднати от българските данъкоплатци в последните 4 години”.

„Очевидно, че единственият начин, който виждат, за да се върнат на власт, което е целта на ГЕРБ на всяка цена, е всички които им противостоят, да ги изпратят навън от страната. В творчески план очевидно копират нещо, което ние правихме в миналия парламент по отношение на г-н Дянков, така че фантазията им е доста бедна. Преди 4 години казвах, че са циркаджии. Показват, че са точно такива. На младите хора в ГЕРБ бих препоръчал да прочетат в Уикипедия какво означава хунвейбин* по време на Културната революция в Китай под ръководството на председателя Мао, за да разберат каква е съдбата на хунвейбините, които са били използвани тогава”, добави Станишев.

 

*Хунвейбини или "червеногвардейци" са участници в китайската Културна революция през 1960-те години. Това са били необразовани младежи, на които е внушено, че те ще управляват страната, която е превзета от учени и партийци. Така наречените „революционни комитети“ започват масов терор и разгром на партийните комитети, науката и културата. След като с помощта на хунвейбините се справя с опонентите си, Мао Дзъдун обявява края на Културната революция. Хунвейбините стават непотребни, защото са пропуснали да се образоват или да добият професия. През 1969 г. те са изселени в селските райони.