Класацията на авторитетното издание „Файненшъл таймс” (FT) е за 19 финансови министри, т.е. обхваща само 19 от 27-те страни-членки на ЕС и причината е проста – осемте най-малки икономики никога не са били включвани в нея. Така Симеон Дянков обясни пред журналисти в парламента защо след като България има толкова успехи във финансовата сфера, нейният ресорен министър не е попаднал в класацията на вестника сред най-успешните от тях.

„Ако видите последните 7 класации, нито България, нито Естония, чисто технически просто, не сме достатъчно голяма държава, за да ни включат от гледна точка на икономиката. А иначе то се прави по обективни показатели, а по тях трябва да сме, ако не в тройката, то поне в петицата на ЕС”, коментира финансовият министър.

Той добави, че не е популист и затова няма да дава пари, които в хазната реално ги няма. Така Дянков премина към коментар на въпроса, вълнуващ пенсионерите у нас – дали ще получат коледни надбавки.

„Ако бюджетът за ноември е на дефицит, пари за тази цел няма да има”, отсече министърът с уточнението, че окончателен отговор на въпроса дали възрастните хора ще получат по нещо допълнително върху пенсиите си ще бъде даден около 8 декември. Тогава щели да излязат предварителните данни за бюджета за ноември.

Симеон Дянков обясни, че голямото неизвестно пред него към момента не е националният бюджет, който по думите му в момента е на излишък от около половин милиард лева, а европейските плащания. По тях страната имала да получава близо 800 млн. лева.

Финансистът потвърди, че в края на октомври бюджетът е бил "на червено" с около 74 млн. лева. „Дефицитът би трябвало да е неочакван”, отбеляза Дянков и обясни, че в
републиканската сметка за 2012 е заложен дефицит от 1,3% или близо милиард лева. „Досега се справяме по-добре от прогнозата и сме само с дефицит от 74 млн. лева”, каза той.

Като поредния опит за натиск върху правителството, за да отпусне по "някакъв начин контрола и чужди фирми да получават от България пари" коментира вицепремиерът исканата му по-рано днес от десни депутати оставка. „Дянков е превърнал Националната здравноосигурителна каса в собствена касичка”, посочи като аргумент Ваньо Шарков от Синята коалиция.

В индиректен диалог финансовият министър отговори, че определени депутати защитават частни, корпоративни интереси. Те бранели определени големи и чуждестранни фармацевтични фирми и постоянно се опитвали да прокарват политики, така че тези фирми да получават от българските граждани повече пари.