Не, "Движение България на гражданите" не се занимава с механично събиране на проценти. Това заяви днес лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева по повод изявление на председателя на ГЕРБ отправено към партиите в реформаторския блок.

В последните 2 месеца след изборите имаме над 1000 нови членове. Очевидно политиката ни за изграждане на модел на обществен живот без задкулисни договорки и основана единствено на честност дава резултат. В "България на гражданите" сме хора с десни и дясно-центристки убеждения, които вярваме, че партиите трябва да отстъпят крачка назад, за да оставят място на гражданското общество, отбелязват от партията на Кунева.

Пораженията, които нанесе управлението на бившия премиер г-н Борисов именно върху гражданското общество, бяха очевидни още през м. февруари за всички. Такова е убеждението и на другите партии в Реформаторския блок.

"Дано за председателя на ГЕРБ да стане ясно, че в реформаторското обединение сме събрани партии, които вярват в общи идеали и имат общи ценности, а не са заедно за механично сливане на проценти и за участие във властта на всяка цена. Впрочем, участник във властта в момента е ГЕРБ с голяма парламентарна група. В битността им на управляващи ние нямахме никакви допирни точки с тях. В сегашната им роля на парламентарна партия – също, защото те трябваше да имат функцията на силна и национално отговорна парламентарна опозция, но абдикираха. Ръководството на ГЕРБ има да извърви дълъг път на промяна, за да покажат, че са нещо различно от БСП, ДПС и "Атака", пише още в позицията.

Секретарят на партията Йонко Грозев допълни: "ГЕРБ не са показали, че са направили преоценка на своето управление и на изключително проблемните управленски практики от гледна точка на Реформаторския блок". Като такива той посочи политическите назначения в държавните институции, полицейщината и подслушването, липсата на ефективна борба с корупцията, манипулация на вота, задушаването на малкия и среден бизнес и изграждането на монополи във всички области. "Без такава ясна оценка и действия, които създават увереност, че ГЕРБ няма да повтори същите практики, "Движение България на гражданите" и Реформаторският блок не биха могли да поемат ангажимент за съвместно управление", заключи още Йонко Грозев.