Две села в Крумовградско ще останат без кмет. Причината е, че няма кандидати за поста. Сладкодум е едно от селата, което съществува, но само на географската карта. Безпътно и пусто. Разрухата в някогашното богато село е пълна, а хората отдавна ги няма.

Остава само семейството на Ибрям, който от жител се превръща в пазач. Дори огражда селото с бариери от клони.

„25 години тука идват само с апарати го търсят това Сладкодум”, обяснява Ибрям.

По списък в Сладкодум живеят 115 души, което за първи път от 25 години е шанс за селото само да си избере кмет. Разбрал, че семейството му може да управлява не само собствения си живот, мъжът издига съпругата си кмет, но забравя да я регистрира.

В пропуска на жена си обаче Ибрям вижда шанс за себе си:

„Ако не може тя, аз ще бъда, аз имам полувисше образование. Как няма кандидат, ние какво сме тука - да не сме кукла”.

Трудно, но все пак му обясняваме, че и той не може да е кмет.

„Какво да направим, що не обаждат, държавата, властта, общините, защо не обаждат нас, че ние тука обадили сме се, че ще станем кмет”, опитва се да обясни Ибрям.

Така от кмет, Ибрям се превръща в избирател, който ще трябва да гласува поне на референдума. Но в другото село.

„При положение, че няма достатъчен брой избиратели, ще има така наречените сборни избирателни секции в близки съседни села, до които избирателите ще бъдат извозени", съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

А след изборите, Ибрям все пак може и да управлява.

„При това положение, когато няма излъчен кандидат, предполагам, че ще пристъпят към един от двата варианта - или назначаване на временно изпълняващ длъжността кмет или насрочване на нови избори”, заяви председателят на ОИК-Крумовград Атанас Тюрдиев.

И ако за Сладкодум столът на кмета остава празен, то в 33 села в Крумовградско отсега е ясно кой ще управлява, защото изборът е сведен само до един кандидат-кмет.