В предпоследния ден за регистрации за изборите в ЦИК документи подадоха три коалиции.

Преди обед документи в Централната избирателна комисия внесоха ДОСТ на Лютви Местан и НПСД с лидер Орхан Исмаилов.

По-рано за изборите се регистрираха партиите АБВ и Движение 21 на Татяна Дончева. Двете формации в коалицията декларираха, че очакват поне 21 мандата в следващия парламент. Те не изключиха обединение в ляво. Но са категорични, че с ГЕРБ няма да влязат в ново управление.

Коалиция "Нова република" също внесе документи за регистрация в ЦИК за участие в парламентарните избори. Ние регистрирахме единствената дясна алтернатива на ГЕРБ, БСП и ДПС, няма такава регистрация преди нас, няма да има и след нас, заяви пред журналисти председателят на дясното обединение "Нова република" Радан Кънев.

В коалицията влизат три партии - Демократи за силна България, "Съюз за Пловдив" и "Българска демократична общност".

Ние протегнахме ръка към много десни и демократични формации за по-широко обединение, но да бъдеш алтернатива на ГЕРБ вдясно в българската политика се изисква смелост, каза Радан Кънев. Дали поради лични амбиции, дали поради страх, тези оферти не бяха приети, добави той.

Относно обжалваната регистрация в съда на партия "Да, България", Кънев коментира, че това е "кален, мръсен номер" и изрази съчувствие. Той припомни, че и преди е имало такива случаи и даде пример с избора на Мартин Димитров за председател на СДС.

Кънев припомни, че от "Нова република" са предложили на "Да, България" общо участие на изборите, но те са отказали. Ние отдавна сме отправили нашето предложение за съвместно явяване, то между другото не е оттеглено, добави той.

Утре ще предложим на всички други партии, с които ще бъдем заедно в 44-ия парламент, да подпишем един пакт за борба с корупцията с конкретни мерки, съобщи председателят на "Нова република". Той изрази надежда по такъв начин да се постигне голямо мнозинство в следващото Народно събрание. Ако партиите откажат, ще намерим своя начин да се обърнем директно към българските граждани, добави Кънев.