Двама от шестимата директори на Дирекция "Вероизповедания" са били агенти на Държавна сигурност. Протестанти, католици и експерти обсъдиха на нарочен форум вредите, нанесени от режима върху различните вероизповедания.

Само през 1945 година заради вярата си са осъдени 152 души, като 13 от тях - на смърт. Повечето проповедници са въвлечени във фабрикувани дела за шпионаж. някои губят живота си, други са изпратени в лагери, трети завинаги спират развитието си.

За да спре влиянието на различните вероизповедания, комунистическата власт вербува в своя полза вътрешни хора и контролира църквите чрез тях.

Георги Кръстев от дирекция по вероизповеданията каза, че е шокиран от мащаба, с който ДС е проникнала в религиозните общности.

„Докато в първият период ДС работи срещу църквата, във втория започва да кадрува. Развиването в църковната йерархия става възможно само благодарение на ДС”, добавя Момчил Методиев от СУ „Климент Охридски"

Разчитали са на страха на манипулацията и на зависимостите. Държавна сигурност контролира не само Православната църква, но и останалите традиционни вероизповедания.

Пастор Христо Куличев от Първа евангелска църква в София не предава вярата си. През 1984-а година службите започват да го привикват в опит да го убедят да отстъпи амвона на човека, посочен от ДС. Куличев отказва и е осъден на осем месеца затвор.

След като излиза, продължава да проповядва и отново е репресиран - пратен е да живее принудително в тутраканското село Ножарево.

Днес пастор Куличев знае, че и сред евангелистите е имало поне десетина сътрудници на Държавна сигурност. Той вярва, че доносниците трябва да бъдат изобличени и изведени от църковните общности.