Все по-ясен е силуетът на новия кабинет. В него ще има четирима вицепремиери. Това потвърди пред bTV лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Очакваният брой на министрите ще е 17.

Вероятно Красимир Каракачанов ще е вицепремиер. А дали ще стане и министър на отбраната ще се реши в последния момент. Засега Валери Симеонов също ще бъде един от заместниците на премиера, но не е ясно дали ще поеме и Министерството на енергетиката.

Снимка: bTV

Останалите двама вицепремиери ще са от квотата на ГЕРБ - Томислав Дончев и Лиляна Павлова.

Патриотите са готови да поемат министерствата на земеделието, икономиката, образованието, културата.

Снимка: bTV

ГЕРБ вече дадоха да се разбере, че няма да отстъпят земеделието и здравеопазването. Сигурните министри в тяхното поле са Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Владислав Горанов, Ивайло Московски.

Официалните преговори ще започнат другата седмица в четвъртък, когато се очаква президентът да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група.

Снимка: bTV

Все по-често се споменава 4 май като датата, на която вече ще имаме ново правителство.

Какво мислят анализаторите

Има ли обаче подводни камъни пред кабинета и коя ще бъде по-голямата опасност за 96-тото правителство след Освобождението - крехкото парламентарно мнозинство или международната обстановка?

 „Точно в такива ситуации българският политически елит се е научил да се снишава и това може да изиграе добра роля за Борисов”, коментира Първан Симеонов от „Галъп”.

Анализаторите акцентират , че правителството ще е ориентирано в дясно от центъра, но за първи път с националистическа формация за коалиционен партньор.

„Борисов смята това за важно, да има и Каракачанов и Симеонов в кабинета, за да гарантира стабилност в управляваща формация”, отбелязва и Даниел Смилов.

Първите речи в Народното събрание показаха, че  бъдещият премиер може да разчита и на гласовете на Марешки, и отчасти на тези на ДПС. „Спрямо тях ще се правят компромиси, т.е няма да се правят никакви реформи от тук нататък”, смята Смилов.

Вече е ясен и характерът на 44-я парламент. За Симеонов той ще е „симетричен, ясно управление и ясна опозиция, черно и бяло, а опитът показва, че черното и бялото печелят”.