Край на разговорите за предсрочни избори - Орешарски и БСП пропуснаха шанса да си отидат сами. Те ще бъдат свалени на избори, прогнозира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По думите му, „на вота на 25 май ще се гласува за оставка и за промяна, и ако оставката минава през съкрушителна загуба за левицата и ДПС, промяната може да стане факт единствено през Реформаторския блок”. Изказването на тъмносиния политик стана в НДК – по време на 12-ото Национално събрание на формацията.

Кънев очерта два риска пред реформаторите - първият е "натрапеният разговор" за партньорство с ГЕРБ. Такъв акцент налагали формацията на Борисов и БСП, защото имали интерес да се представят за единствените алтернативи. Политикът подчерта, че тема "ГЕРБ" няма – „светът не се върти около Борисов, а около бедността, неравенството”.

„Псевдоалтернатива на „Атака” е партията на Бареков, която иска да замести всеки като „Мара общата на българската политика”, продължи Кънев и посочи вторият голям риск- мнителността, изолацията, „подчертаният недостатък да харесваме само себе си”.

Радан Кънев обяви връщането на доверието на избирателите към десницата като една от основните задачи. Той съобщи, че това на практика вече е факт, тъй като само за последните седмици и 10 месеца след създаването на Реформаторския блок, имало вече клубове зад граница.

Конкуренти на реформаторите на предстоящия вот на 25 май са ГЕРБ и АБВ, а противниците - БСП, ДПС и "България без цензура",назова опонентите зам.-председателят на ДСБ Петър Москов. Според социолога Цветозар Томов пък към момента за евровота подкрепата за реформаторите била 12 на сто или два мандата в ЕП.

По време на дискусиите имаше и предложения за сваляне на политическото доверие от лидера Радан Кънев и ръководството на ДСБ, за да се запази партията. От структурата в "Красна поляна" се обявиха против в коалиционното споразумение на Реформаторския блок да се запише, че партиите в него ще се обединят в единна формация.