Дефицитът в бюджета на МВР може да достигне 210 млн. лв., прогнозира министърът на вътрешните работи Веселин Вучков при представянето на състава на политическия кабинет на вътрешното ведомство в неделя.

Той припомни, че 98 млн. лв. от тях са прехвърлени от парите на МВР в бюджета на Здравната каса. Част от недостига, в размер на 85 млн. лв., най-вероятно ще бъде компенсирана чрез преструктуриране в министерството, обясни Вучков и коментира, че част от разходите на ведомството не са били предвидени в бюджета за тази година.

Основно „перо”, което изразходва средства от бюджета на министерството, е миграционният проблем, който според министъра на вътрешните работи трябва да бъде решаван с пари извън тези, с които МВР разполага.

Веселин Вучков обясни, че по отношение на миграционния натиск в МВР има много сериозни разходи, които са неизбежни. „Почти цялата техника, която я има – различни високопроходими, тежкотоварни и лекотоварни автомобили – е ситуирана на границата. Тя може би в огромен процент вече е почти неизползваема. Това са огромни разходи за МВР и в същото време оголваме такива необходимости във вътрешността на страната, включително и в София”, посочи Вучков.

Трудовите възнаграждения на служителите на МВР са гарантирани и за изтичащите два месеца на тази година, увери министър Вучков. „След актуализацията на бюджета за тази година ще гарантираме функционирането на МВР до 31 декември тази година”, подчерта той.

Вучков ще има трима заместник-министри, като освен досегашните двама - Филип Гунев и Красимир Ципов, се присъединява и Цвятко Георгиев. Ципов ще отговаря за връзките с
парламента и законодателните инициативи, Гунев - за диалога с неправителствените организации и синдикатите, а Цвятко Георгиев - за бюджета и обществените поръчки. Началник на политическия кабинет ще бъде Златко Тодоров. Парламентарен секретар на МВР ще е Любомила Станиславова.