Всеки гражданин на страна извън ЕС, който закупи гарсониера у нас, има основание да поиска статут на постоянно пребиваващ в страната, български личен документ (с произтичащите от това права), както и разрешение за дългосрочно пребиваване в ЕС. Това посочват от ДСБ във връзка с либерализацията в Закона за чужденците, гласувана на първо четене.

С една от приетите поправки се предвижда намаляване шест пъти - от 600 000 на 100 000 лв. на стойността на недвижимо имущество, което разрешава на чужденец да поиска статут на постоянно пребиваващ.

От партията отбелязват, че макар да става дума предимно за хора с добри намерения, само имотите с руски собственици у нас са между 350 000 и 500 000. Освен тях има украинци, граждани на други балкански страни и такива от Близкия Изток.

"Няма как да скрием притеснението си, че от либерализацията на българския закон могат да се възползват и лица, които участват в престъпни мрежи, канали за трафик, пропагандатори на опасни идеологии, лица, които да пренесат съществуващи конфликти от други части на света на българска територия или които са проводници на нерегламентирано влияние на чужди държави", смятат „тъмносините”.

От ДСБ не допускат, че промяната в закона е одобрена съзнателно от Министерския съвет, но предполагат, че "появата на текста в окончателния вариант на законопроекта е умишлено действие на конкретно лице, а по-нататъшното му движение е плод на недоглеждане и лоша координация".