ДСБ ще започва консултации със своите партньори за превръщането на Реформаторския блок в траен политически съюз, който да може да се яви на поредица от избори.Това каза на пресконференция заместник-председателят на ДСБ Петър Москов. Своеобразното укрепване на съюза започва още тази седмица.

Москов съобщи, че Националното ръководство на ДСБ е решило днес да упълномощи преговорната група за водене на такива разговори. По думите му Реформаторският блок вече е постигнал консолидация около основните политически послания в сферата на икономиката и правосъдието и напредване на формирането на регионални структури, на регионални граждански съвети на блока.

ДСБ изразява желанието блокът да стане траен политически съюз, който да се явява заедно на всички видове избори, включително на европейските, добави той. Евродепутатът Светослав Малинов информира, че в края на тази седмица председателят на ДСБ Радан Кънев заминава на първото си посещение в Брюксел, където ще има среща с ръководството на ЕНП и председателството на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Относно провалените заседания на Народното събрание миналата седмица, Петър Москов коментира, че резултатът от това е небивала ниска точка на доверие не просто в това мнозинство и в тази опозиция, а в парламента като институция. Това е още една причина този парламент да бъде разпуснат, посочи той. Той е на мнението, че не трябва да се делегитимира парламентаризмът.

Провален вот от страна на опозицията наистина е нещо безпрецедентно, коментира Светослав Малинов. Според него поведението на ГЕРБ са превръща в един анекдот и ще отекне в европейските среди.

По темата за проблема с бежанците от Сирия, Малинов коментира, че държавата се е оказала неподготвена. Според него би било скандал, ако затворим границата си, която е външна за ЕС.