ДСБ се събра на Национално събрание в НДК. Заседанието се провежда седмици след влизането на Реформаторския блок в управлението на страната.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призна в отчетния си доклад, че Реформаторският блок е несъмнено успешен политически проект, но и голямо разочарование. Той поиска от делегатите подкрепа за лидерството си на ДСБ.

"През изминалата година доверието между партиите не нарасна, скандалите не спираха, лидерите имахме различни политически послания", обобщи Радан Кънев и призна, че между петте партии в РБ има отчуждение.

По думите му по-опасното е, че в този си нестроен вид Блокът няма как без лидер да проведе реформи. "Без вярност на всеки един от министрите към обща програма ние рискуваме да се провалим. Не е важно, че ние ще се провалим, но това ще е провал на хората, които ни възложиха незаслужено много надежди", коментира Кънев. Според него текущите задачи пред Блока са удържане на парламентарното мнозинство, започването и провеждането на реформи в поверените им ресори, както и стабилизиране на местните структури, така че на местните избори след една година "да ударим ДПС и БСП, където най-много ги боли".

"Нито една от тези задачи не е изпълнима без единен Реформаторски блок", смята Кънев и след това изброи три варианта пред коалицията - създаването на единна политическа партия, за което от ДСБ не били готови; стегната политическа федерация с политическо лидерство или партия, обединена от партиите в блока, без да се нарушава тяхната самостоятелност.

Реших да не участвам повече на национални събрания на ДСБ, макар да обещах за последното. Това заявява в профила си във Фейсбук бившият лидер на ДСБ и бивш премиер Иван Костов.

Това е последното доказателство, което мога да дам, че съм вън от политиката и не въздействам на решенията на ръководството. И по този начин да му спестя клевети, че следва чужда воля. Оставам с вас като гражданин. Силите ми да издържам на хулите намаляват с годините, затова се опитвам да съхраня част от тях, за да мога да съм полезен, подчертава Костов. Той допълва, че не се побира в представите му "ролята на фалшив ентусиаст".

ДСБ опря на границата на саморазрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. Искам да вярвам, че всичко, което сме и което имаме, беше заложено от крайна необходимост. Защото, както през 1996/1997, сега на България са безусловно необходими спасителни действия. Надявам се резултатите да оправдаят залога и поетия риск, казва още Костов.

Междувременно министърът на отбраната Николай Ненчев обеща да предаде досиетата от външното и военното разузнаване, за да стане ясно всичко, което се е вършило преди 1989 година. В изявление пред делегатите от националното събрание на Демократи за силна България Ненчев увери, че ще бъде безкомпромисен.

Днес се оттеглям от Националното ръководство на Демократи за силна България. Оставам редови член на Софийската организация. Това заяви в профила си в социалната мрежа Иван Иванов от ДСБ.

Той със загриженост и тревога припомня, че най-големият риск за един политик е да разруши доверието на хората, които с много надежда са го избрали да защитава техните принципи и позиции. Всяко отстъпление от заложените реформи и политики ще има фатални последици за общността от членове, симпатизанти и избиратели на Демократи за силна България - партията, която с толкова вдъхновение създадохме преди 10 години", казва още Иванов.

Очаквайте подробности!