ДСБ се оказа поредният противник на идеята, лансирана от финансовия министър Симеон Дянков за облагане на спестяванията на българина. Партията няма да подкрепи „никакви импровизации на тема вдигане на данъчна тежест”, в това число и 10-процентния налог върху лихвите на депозитите, обяви лидерът Иван Костов.

Той обясни позицията на тъмносините с една „простичка” причина – не можело да се обсъждат данъчните ставки, докато няма завършени реформи и не стане ясно колко струва издръжката на държавния апарат. Костов предупреди, че опит да се промени системата за пряко облагане ще доведе до хаос.

Приключвайки по този начин темата за данъците, лидерът на ДСБ подхвана друг „болен” въпрос за българската политика към момента –референдума за АЕЦ „Белене”. Иван Костов подчерта, че след разглеждане на резултатите от срещата на партиите с президента Плевнелиев позицията на ДСБ по въпроса за втората централа остава непроменена – „против”.

„Проследявайки реакциите на всички, които са се изказвали по АЕЦ „Белене” , ние ще изчакаме формулирането на въпроса, като защитаваме своята позиция против референдума като ротивоконституционен и ще събираме подписи за атакуване на това решение пред Конституционния съд”, заяви още Костов.

Като популистки ход на управляващите определи зам.-председателят на партията Светослав Малинов идеята всяка парламентарно представена политическа сила да финансира пропорционално допитването. Според тъмносините не може и да се намалява прагът за валидност при всеки конкретен случай.

В коментара на Бойко Борисов след срещата през миналата седмица при президента по темата, че ГЕРБ ще подкрепят референдума с какъвто текст предложат от БСП, Костов разчита "опит да се прикрие нещо, което прравляващите готвят като следваща стъпка". Той условно я нарече поредна серия на „Умирай трудно за втората атомна електроцентрала”. Все пак от ДСБ ще участват в дебата в пленарната зала.

Иван Костов посочи, че атаките срещу него и негови колеги са се засилили, след като от партията са определили проекта „Белене” като най-голямата измама на българския посттоталитаризъм.