Проектът за газопровода „Южен поток” е по-опасен за българската икономика от проекта АЕЦ „Белене”. Тази позиция изразиха представители на ДСБ на пресконференция, посветена на постигнатото споразумение между кабинета „Орешарски” и „Газпром" от миналата седмица.

Според тъмносинята партия „Южен поток” „предоставя българския енергиен суверенитет на една чужда компания – „Газпром". Освен това от ДСБ обвързват сделката с „вчерашните национал социалистически изстъпления в центъра на София".

„В постигнатите договорки с „Газпром", ако не отговор на въпроса „Кой?" ние виждаме отговор на въпроса „Защо” - защо едно правителство може да устои на повече от 140 дни протести и нулево обществено доверие, защо може да си позволи да разделя българското общество по този брутален начин, да се изправи с насилие българските студенти, да активира бръснатите глави по улиците. Съгласието с „Газпром" дава отговор на този въпрос”, посочи лидерът Радан Кънев.

„Докато ни плашат, че някой германски фермер ще купи няколко декара земеделска земя, чрез такива споразумения се продават стотици хиляди декари българска земя с огромен риск за българския суверенитет и с поемане на огромни задължения към настоящия момент без подписан договор”, подчерта още Кънев и обеща партията да търси „широко съгласие в обществото” сред всички, които са готови да се противопоставят на този проект.

Според ДСБ сделката превръща българското правителство в правителство на „Газпром” и поставя европейския избор на България и трайния български интерес на изпитание.
„НЕК е изправен пред фалит. Нашите сметки вече са потенциално заложени към кредитора „Газпром", обяви Радан Кънев.

Зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов предупреди, че Българският енергиен холдинг (БЕХ), като гръбнак на енергетиката, е изправен пред опасност от финансов крах. „Нашата мрачна прогноза, че проектът „Южен поток" влиза в схемата на АЕЦ "Белене", се сбъдна”, посочи Иванов.

„Така, както за „Белене" се правеше първа копка с фанфари без подписан договор, тук се прави първа заварка - пак без договор. Така, както за „Белене" НЕК взе заем от 500 млн. лв. от БНП „Париба", без договор се взеха 1,2 млрд. лв. без да е започнало строителството. Заедно с другия заем БЕХ за един ден поема ангажимента да изплаща 2,2 млрд. лв.”, обясни Иван Иванов.

„За една година се казаха много лъжи. Милиардите, с които те оперират, са всъщност измама. След като говорят, че от такси приходите ще са 2,8 млрд. лв., ако проверите те ще се окаже, че за 1 година ще са около 90 млн. лв. В момента без „Южен поток" България получава 100 млн. лв. България е длъжна като член на ЕС да изиска промяна в споразумение за строителство на ЮЮжен поток", като се премахне член 9, който дава възможност на „Газпром" да запълва изцяло тръбата", каза още Иван Иванов.

Според министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обаче постигнатото споразумение с „Газпром” изцяло защитава българския национален интерес и в проекта няма да бъде вложен „нито лев на данъкоплатеца”.

Той обясни, че при достигането на пълния капацитет на тръбата страната ще получава по 1,5 млрд. лв. годишно само от дивиденти, а приходите в бюджета под формата на данъци, такси, социални осигуровки ще бъдат приблизително 5 млрд. лв.