ДСБ няма да участват в гласуването на вота на недоверие към правителството, внесен от Коалиция за България и ДПС миналата седмица заради „провала на правителството в областта на правосъдието и вътрешния ред”. Намеренията на тъмно сините бяха обявени от зам.-председателят на партията Радан Кънев в понеделник на редовната седмична пресконференция на партията.

Дебатите по вота ще се проведат във вторник. Той бе поискан от бившите коалиционни партньори след определения като унищожителен доклад на ЕК. Левицата се възползва от критиките и обяви, че основната вина за негативния доклад носи правителството на Бойко Борисов. Той от своя страна заяви, че БСП също са виновни , защото мониторингът обхваща период от пет години.

От ДСБ допълниха още, че депутатите на партията няма да присъстват и в пленарната зала, за да не поддържат кворума. Още в началото на дебатите чрез декларация от партията ще призоват партньорите си от СДС в групата на Синята коалиция също да се включат към бойкота на вота.

„Надяваме се на подкрепа от СДС и новите му лидери”, обяви Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ Петър Москов. От десетина дни вече СДС има нов лидер - Емил Кабаиванов, кмет на Карлово, който е противник на споразумението за общи политически действия с ДСБ.

В понеделник от ДСБ обясниха още, че решението им да напуснат дебатите по вота на недоверие не може да се разглежда като индиректна подкрепа за ГЕРБ, защото политиката на управляващата партия се е провалила.

Но не само това правителство има заслуга за провала. Според ДСБ двата последователни кабинета, критикувани в доклада на Европейската комисия по правосъдие и вътрешен ред (на Станишев и на Борисов - бел. ред.), "са вкарали мафията в ЕС, а не българските граждани в Европа".

От ДСБ атакуваха и новата формация на Меглена Меглена Кунева и лично нея заради настояването й мониторингът на ЕС върху България да продължи.

Кунева беше тази, която като главен преговарящ вкара мониторинга в договора, обясни Радан Кънев. Мониторингът обаче не може да въведе европейски правила на правосъдие у нас, а Евросъюзът няма други инструменти, добави той.

Затова, смятат от ДСБ, е необходимо национално съгласие българските граждани да влязат наистина в Европа. ”Няма да участваме във вота и защото смятаме, че такова съгласие в 41-то Народно събрание няма”, подчерта Кънев.

По думите му този вот е необходим на БСП, за да критикува ГЕРБ, и на ГЕРБ, за да прехвърли отговорността върху социалистите и тройната коалиция. „Кое управление от двете е по-лошо, е тяхна работа, ние няма да участваме”, отбеляза Петър Москов.

ДСБ смята, че изход от ситуацията са следващите избори, които, според партията, ще са успешни за нея и тя ще има свои представители в новия парламент.