ДАНС да провери паричните потоци на "Лукойл" и да каже имат ли основание съмненията за пране на пари, а министерствата на енергетиката и на транспорта да направят анализ на високите цени на горивата у нас. Настоятелната идея е на ДСБ и бе представена от зам.-председателят на партията Светослав Малинов.

Според партията държавните институции трябва да изяснят аномалиите с цените на горивата. Димитър Бъчваров цитира данни към днешния ден, публикувани на сайта Energy EU, от които се вижда, че от всички 27 страни от ЕС крайната цена на бензиностанцията, от която се вади ДДС, акциз и цената на суровия петрол, е най-висока в България.

На фона на тази най-висока вътрешна индустриална цена "Лукойл" вече четвърта година отчита загуби, отбеляза той.

Бъчваров посочи като пример шведската рафинерия, която при една от най-ниските вътрешни индустриални цени на дизела и на бензина, печели 10 евро от преработка на тон петрол. В същото време "Лукойл" отчитала загуба от 10 евро.

Това е невъзможно и недопустимо. В България средната заплата е осем пъти по-ниска от Швеция, коментира Бъчваров. В същото време корпоративният данък е 10 на сто и е почти три пъти по-нисък от този в Швеция.

Очевидно е, че в "Лукойл" стават неща, които трябва да бъдат осветени и да се видят истинските причини за високите цени на петрола, настояват от ДСБ.

Проверките на съответните институции в компанията са инструмент за натиск и не може тези съмнения да останат без отговор от държавата, допълни Светослав Малинов.