Премиерът Бойко Борисов да смени целия икономически екип в кабинета си, както и вътрешния министър Цветан Цветанов. Такова искане отправиха към правителствения ръководител от ДСБ, определяйки икономическата политика на управляващите като „пълен провал”.

Позицията на тъмносините обяви Радан Кънев след заседание на националното ръководство. По думите му ДСБ нямат доверие на Борисов чрез рокади да осигури нова по-ефективна икономическа политика. За тази цел трябвало да си отидат ръководните кадри от т. нар. икономически екип - министърът на финансите Симеон Дянков, на земеделието - Мирослав Найденов, на икономиката - Делян Добрев, на транспорта - Ивайло Московски.

Кънев призна, че не е реалистично сериозни промени да се осъществят преди изборите догодина. Затова през есента от тъмносинята партия се готвят да предложат нова алтернативна икономическа политика, „но не на ГЕРБ, а на българските граждани”.

Като причината да настояват за сериозни оставки тъмносините изтъкват провала на управлението на кабинета „Борисов”, а особено през последните седмици с акцент върху съдебната система. От централата напомниха и за констатациите в юлския мониторингов доклад от Брюксел.

Радан Кънев посочи, че политиката на кабинета води до много фалити на малки и средни предприятия, което на свой ред заплашва финансовата стабилност на страната.

„Управляващата партия възражда практиките от времето на Жан Виденов за приватизация на печалбите и национализация на загубите, известни още като „източване на входа и на изхода”, констатира синият лидер. И предупрежди, че поставянето на БДЖ, НЕК и „Булгаргаз” на ръба на фалита ще влоши кредитния рейтинг и ще пропилее усилията за „затягане на коланите” през последните три години.

След сериозни консултации от ДСБ са категорични, че референдум за АЕЦ „Белене” би бил незаконен. „Според закона за референдумите не се допуска национално допитване, освен по въпроси от компетентността на парламента, а случаят не е такъв”, коментира още Кънев.