След като през последните дни правителството направи серия от смени на кадри на ключови ръководни позиции в държавни структури, от ДСБ предупредиха за втора вълна от спорни назначения. На брифинг тъмносинята партия подчерта, че на знакови за функционирането на страната позиции се назначават хора от бившата Държавна сигурност.

За председател на Държавна агенция "Архиви" е назначен Иван Комитски, който е бил щатен служител на Трети самостоятелен отдел на ДС, заяви Атанас Атанасов. Той посочи, че това звено е било ръководено от Нанка Серкеджиева, генерал от ДС, която е била разследвана и съдена за унищожаване на част от архива на МВР.

„Недопустимо е човек, който е работил в тези структури и е бил оценяван като безпределно верен на БКП, да заеме тази позиция и да прекъсне оповестяването на архивите, които имат отношение към комунистическото ни минало”, коментира Атанасов. Той припомни , че през 2008-2009 г. Комитски е оглавявал архива на ДАНС, но е освободен от длъжност.

От ДСБ имат резерви и към друго назначение - на Боян Чуков като секретар на Съвета по сигурността към МС. Атанасов отбеляза, че за Чуков е установено, че е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС.

Тъмносините дадоха и друг пример - назначаването на Георги Димитров като постоянен секретар на Министерството на външните работи. По техни данни Димитров е бил секретен сътрудник на Второ главно управление на ДС с псевдоним "Антон", а после на Първо главно управление с псевдоним "Боил".

От партията на Радан Кънев са изпратили заявления за достъп до обществена информация до министъра на външните работи Кристиян Вигенин и до премиера Пламен Орешарски с искане да им бъде предоставена събраната служебна обществена информация, съпътствала издаването на заповедите за назначаването на тези хора на съответната длъжност.

ДСБ се опасява, че принадлежността към бившите служби може да повлияе на решенията, които се вземат, особено като се има предвид ситуацията в Сирия. Рано е още България да заема позиция по казуса, но трябва да има своя вътрешен дебат по темата, е становището на тъмносините.