Хижи и спортни обекти ще могат да се отдават под наем без търг на фондации и спортни федерации предвиждат промени в Закона за физическото възпитание и спорта, които бяха приети на първо четене от депутатите. Законопроектът, внесен от Министерски съвет, бе одобрен от 84 народни представители, 14 гласуваха „против”, а 20 – „въздържал се”.

Новите текстове облекчават режима за преотстъпване на спортните обекти на спортни клубове и федерации. Това вече няма да се случва чрез търг или конкурс, а чрез преотстъпване на право на ползване. Хижите пък ще могат да се дават чрез право на ползване на туристически дружества за срок от 20 години.

От ГЕРБ обаче изпревариха събитията като обявиха, че процедурата за преотстъпване на правото за ползване на спортни обекти може да отпадне преди второ четене заради процедурите за тези обекти, приети вече в Закона за публично-частното партньорство.

За да не се получава дублиране на законите, председателят на ресорната комисия в парламента Огнян Стоичков от „Атака” призова: „И аз казвам – изберете си едно от двете – или ги даваме на публично-частно партньорство и частникът полага особените грижи, или министърът по този закон полага особените грижи”.

Досега в закона беше забранено отдаването под наем и преотстъпването на национални спортни обекти и хижи, които бяха изброени в два списъка. Сред тях са Националният стадион "Васил Левски", комплекса "Диана", колодрума "Сердика", тенис зала "София". Ако промените минат на второ четене, с тях да се разпореждат фондации или спортни федерации.

Според сегашното законодателство хижите не могат да се дават под наем, а само по реда на закона за концесиите, но с приемането на текстовете това ще стане възможно.
В коментар след гласуването депутатът от Коалиция за България Ивелин Николов изрази притесненията на Българския туристически съюз, който от 70 години стопанисва традиционните хижи и който се опасява, че с новите промени ще изчезне.

„Очевидно става въпрос за някои хижи, които са по-атрактивни, по-близо до големите градове, които най-вероятно ще се превърнат в увеселителни центрове или спа хотели. Някой трябва да прояви разум и да извади обектите за социален туризъм от Закона за спорта – не им е там мястото. Социалният туризъм няма нищо с видовете спорт”, подчерта Николов.