"Възродителният процес" във всичките му етапи да влезе в учебниците по история, а не да се поднася с недомлъвки. Това поиска в Кърджали секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде БГНЕС. Партиецът призова за това на традиционния възпоменателен митинг за жертвите от съпротивата срещу насилствената смяна на турските имена в Кирковското село Могиляне.

Под проливния дъжд около чешмата, изградена в памет на убитата от куршум 18-месечна Тюркян, се бяха струпали над 1 000 местни жители, лидери на изселнически организации в Турция, както и част от партийния елит на ДПС.

"Достатъчни ли са 30 години темата да влезе в учебниците по история? Най-вероятно не. 40 години по-назад, през 70-те години на миналия век е покръстването в Родопите, но и те не са достатъчни, за да влязат в учебниците. 50 г. по-назад, през 60-те г. в Гоце Делчевско също ги няма в историята. Има и друга история, освен онази, която е за времето отпреди 100 години. Ние знаем за нея от нашите дядовци, но дали тя ще влезе в българските учебници по история – по-скоро се съмнявам", каза на митинга Мустафа Карадайъ.

Той подчерта, че заради това българските турци трябва да се събират на паметните за живота си дати и места, "за да се знае истинската история и да не се повтаря случилото се преди 29 години". Според него държавата измества гледната точка спрямо историята, създава се и паралелна история, въпреки фактологията. "Възродителният процес" не е еднократен акт, подчерта Карадайъ.

Зам.-министърът на отбраната Неджми Али акцентира върху кадровата политика, като не пропусна да отбележи, че ГЕРБ са уволнили над 40 000 служители от администрациите по време на управлението си. "А сега, когато ние започнахме да сформираме екипите в министерствата, агенциите и областните управи, ревнаха, че правим чистка. Крадецът вика "дръжте крадеца!", много поздрави на Цвета Караянчева! Много даже бавно действаме, в Кърджалийско има освободени 5-10 началници, но ще си поправим грешката", закани се Али.

Евродепутатът Метин Казак пък уточни, че българските турци и политическият им представител ДПС имат огромен принос за установяването на демократичните принципи у нас.

Зам.-председателят на ДПС Рушен Риза обвини ГЕРБ в пряко етническо прочистване на администрациите. "В цялата държава не остана нито един директор от малцинствата по време на предишния кабинет. Постигнатото за 8 г. преди ГЕРБ – да няма разделение на хората по етническа и верска принадлежност, ГЕРБ успя да ни върне 15-20 г. назад само за по-малко от 4 г.", заяви Риза.