ДПС ще подкрепи, ако е необходимо, и актуализация на бюджета с леко завишаване на бюджетния дефицит, за да се осигурят средствата, които да се инвестират в укрепването и овладяването на свлачищата. Това заяви председателят Лютви Местан в изявления от парламентарната трибуна.

Тази зима природата бе особено безжалостна към Родопите, засегната е инфраструктурата в целия родопски масив, разрушени са пътища, но особено трагично е положението в определени населени места, по специално в Кърджалийска област, в които свлачищните процеси са на път да разрушат цели села”, отбеляза Местан.

Към днешния ден общият брой на засегнатите къщи само в община Кърджали е 45, от които 4 са напълно разрушени, 6 са необитаеми, 35 са потенциално опасни за обитаване”, каза Лютви Местан.

Местан със снимков доказателствен материал
Снимка: БГНЕС


Той отправи молба да не се предпочита по-лесното и по-евтино решение да се осигурят жилища на тези хора, например в град Кърджали, вместо да се инвестира в овладяването на свлачищните процеси, което е по-скъпият вариант. „Същевременно си давам сметка, че са необходими огромни средства, които не са планирани в бюджета”, каза Местан и посочи, че ДПС е готово да подкрепи включително и актуализация на бюджета, като дефицитът да бъде завишен с 0,1 на сто - тоест на 1.9 процента.

Обикновено опозицията гласува против бюджета и отношението към този акт структурира парламентът на управляващи и опозиция. Но нямаме право пред лицето на трагедията, причинена от природното бедствие, да се делим на управляващи и опозиция. Длъжни сме да бъдем солидарни”, коментира Местан. 

Ако не вземем по-трудното и по-скъпото решение, има огромен риск свлачищните процеси да продължат, тези 45 къщи могат да станат 145. Затова очакваме от вас предложението за решение - ако кажете, ще насочим целево средства от очертаващите се по-високи приходи от планираните”, предложи още Местан.

Той каза, че трябва да се оцени по достойнство чувствителността, която кабинетът прояви по време на тежките дни на природното бедствие. „Оценяваме високо и ангажимента ви да обезщетите български граждани, които загубиха немалко животни заради снега”, отбеляза Местан.

Той декларира, че целта на изявлението му не е извличане на евтини политически дивиденти. „Стихийното бедствие императивно предполага да обедним усилия, да бъдем солидарни”, посочи председателят на ДПС.

Ще преценяват

Отговорът на ГЕРБ дойде веднага. „Зимата беше безпощадна за Родопите и свлачищата в област Кърджали са много драматични. Ние наистина не трябва да правим политически изказвания, а да се обединим заради това, че трябва се помогне на хората”, каза от парламентарната трибуна Цвета Караянчева.


Това, което можем да направим, е да се извършат сериозни проучвания и да се види дали има смисъл да се вкарват толкова много средства в едно свлачище”, коментира Караянчева. Тя каза, че проектът за село Сипей е над 9 милиона лева. „Трябва много прецизно да се разгледат нещата и да се види дали има смисъл да се наливат средства в нещо, което непрекъснато пропада”, каза тя.

Може би трябва да търсим вариант не за прехвърляне на хората в Кърджали, а там където е необходимо, да се отчуждят терени, където са или държавни, или общински, да се даде възможност на хората да си направят жилища”, коментира Караянчева.

Винаги правителството и ние като народни представители сме били до хората. Нека да бъде много прецизни в преценката, защото свлачищните процеси никой не може да ги предвиди”, отбеляза тя и благодари на правителството, като отбеляза, че само за област Кърджали са били дадени над 3 милиона лева за бедствията февруари и март.