Два на два. Така депутатите разделиха четирите проектозакона за спецслужбите по време на общественото обсъждане в президентството на проектозаконите за специалните служби.

Мюсюлмани да работят в ДАНС поискаха за пореден път от ДПС чрез депутата Юнал Лютфи. Мюсюлманите в родопския масив не са заплаха за възникване на радикален ислям, а гаранти на националната сигурност, обяви още Лютфи.

Депутатите смятат, че законите за разузнаването са добри и ще ги подкрепят в парламента, но имат сериозни забележки към общия закон за Националната сигурност и закона за НСО.

Президентът Плевнелиев обяви преди началото на обсъждането, че за него е по-добре „макар и несъвършени, законите да ги има, отколкото да ги няма”. Една от основните критики бе, че липсват текстове за координация между самите служби.

Участниците в дискусията смятат, че, ако не се приемат законите до края на годината, навлизаме в период на избори, когато ще се отклони вниманието от тези важни закони.

Опозицията се оплака от формално разписания парламентарен контрол. Недостатъчен е и контролът само от фигурата на инспектора заяви Венцислав Лаков от „Атака”. Той определи, че НСО се е превърнала в таксиметрова служба на президента. Вози кмета на София и конституционните съдии, а не вози патриарха.

Депутатите от „Синята коалиция” Йордан Бакалов и Димо Гяуров обявиха, че НСО е получила полицейски функции и придобива право на процесуално-следствени действия, което противоречи на НПК.

Според ген. Румен Миланов обаче „горската стража” има повече правомощия от НСО. Бриго Аспарухов пък обясни че законите запазват статуквото тъй като две разузнавания - военно и цивилно са много за една държава и това води до нездрава конкуренция.

Специалните служби ще имат устройствени закони за първи път от 22 години. Досега те функционираха по текст от преходните разпоредби на закона за отбраната. Новите проектозакони предвиждат разузнаването да мине на подчинение на премиера, а Националната служба за охрана да остане при президента. Освен това Националната разузнавателна служба става ДАР - Държавна агенция за разузнаване.