Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че е необходимо с консенсус партиите да определят датата на предсрочните парламентарни избори и да приемат бюджета за 2017 г., който да осигури нормално функциониране на държавата.

Най-важното е да проявим разум и да постигнем обединение, отбеляза Карадайъ.

Днес повече от всякога трябва да бъдем смирени, разумни и с общи действия да спрем процесите на противопоставяне, заяви Карадайъ от парламентарната трибуна при обсъждането на оставката на кабинета на Бойко Борисов.

Той призова всички политически сили за отговорно поведение и недопускане на политическа и парламентарна криза в страната. Трябва да спрем деструктивните сили, подчерта той. 

Председателят на ДПС заяви, че след оставката на кабинета на Пламен Орешарски не се е постигнала стабилност, а напротив - сформирал се е най-шареният парламент. По думите на Карадайъ ГЕРБ е пренебрегнала позицията на ДПС за подкрепа на дясно правителство с единственото условие в него да не участва крайно националистически формации.

В резултат на това националистическите партии са разширили влиянието си, утвърдил се е езикът на омразата - от министри, политици и медии, смята Карадайъ. Според него краят на правителството е бил предначертан.

Призовавам всички отговорни за бъдещето на държавата политици да спрем с безсмислените отбранителни или нападателни речи, да спрем с езика на омразата, да заложим на диалога, на съгласието, на заедността, подчерта Карадайъ.