Масовото назначаване на „калинки” се превърна в символ на управлението на ГЕРБ. Така депутатът от ДПС Четин Казак обясни предложението на партията да се създаде анкетна комисия за „грубото партизирано кадруване в държавната администрация” по време на предишния кабинет.

По предложението гласуваха 187 народни представители, от които 186 бяха „за”, а един се въздържа. Мнозинството в зала отхвърли предложение на депутатите от ГЕРБ обхватът на комисията да се удължи до 31 октомври 2013 г. с цел да се проучат и назначенията на сегашните управляващи.

Новото парламентарно звено ще действа два месеца и ще се състои от 8 депутати, по двама от всяка парламентарна група - Цвета Караянчева и Ирена Узунова от ГЕРБ, Таско Ерменков (председател) и Мариана Тотева от БСП, Четин Казак и Ахмед Башев от ДПС, Венцислав Лаков и Кристиан Димитров от „Атака”.

От ГЕРБ възразиха срещу предложението на Коалиция за България Таско Ерменков да е председател на временната комисия, тъй като би имал конфликт на интереси. Той е бил председател на Агенцията за енергийна ефективност и е бил уволнен при управлението на ГЕРБ.

Замеряне с "калинки"

По време на дебатите по темата в НС Четин Казак подчерта, че в периода на управление на ГЕРБ масово са се назначавали хора с фалшиви дипломи.

„Заобикалянето на Закона за държавния служител стана ежедневие. Винаги при едно управление е имало политически елемент в назначенията, за съжаление при ГЕРБ мащабите бяха големи”, каза депутатът.

Според него целта на комисията е да направи цялостна проверка и да установи случаите на политическо кадруване. „Отговорната политика предполага да се проучат и негативните практики, защото така се предотвратява рискът те да се превърнат в рецидив при следващи управления”, каза още Казак.

От ДПС са на мнение, че специалната комисия ще може да систематизира всички случаи, прераснали в публични скандали през последните няколко години. „Всички усилия, полагани 20 години за независима, деполитизирана администрация, бяха потъпкани”, подчерта народният представител от формацията на Лютви Местан.

Последва отговор на депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева, която изтъкна, като неслучаен фактът, че Делян Пеевски е патерица на олигархията”. „Щастлива съм, че се създава тази комисия, защото това е вашата комисия за изминалите 5 месеца и ние там трябва да разгледаме нещата. Направихте толкова простотии, че не можем да ви стигнем”.

Караянчева на свой ред нападна управляващите за "отстрелването" на директори, назначени от ГЕРБ, които "не искали да изпълняват политическите поръчки точно на тези партии, говорещи за партизиране".

"Броени дни след встъпването на кабинета "Орешарски" всички тези директори в цялата страна започнаха да получават телефонни обаждания - груб психологически тормоз с въпрос: кога ще си подадете оставката, ние ще ви уволним дисциплинарно. Така не се играе с човешки съдби, колеги, защото тези хора не са бактерии, които вие да унищожите, за да раздавате държавната баница и държавните служби", изтъкна тя.

В дебата се включи и финансовият министър Петър Чобанов. Той обяви, че от общо 355 новоназначения по времето на ГЕРБ, които са над 50% от числеността на МФ, с конкурс били назначени едва 13%.