Следващият вот на недоверие към кабинета може да бъде заради готвените промени в т.нар. закон за Сребърния фонд и финансовата стабилност. Заплахата дойде от ДПС.

„Може да сте сигурни, че по тази тема няма да тичаме да събираме подписи”, увери от парламентарната трибуна Йордан Цонев с лека препратка към пресния провал на негативния вот, подготвен от БСП и „Атака”.

Според движението посягането на Сребърния фонд ще доведе до дългосрочни негативни последици върху стабилността на страната и върху българския лев.
По-рано от Синята коалиция поискаха изслушване на вицепремиера Симеон Дянков за Сребърния фонд, но депутатите го отхвърлиха.

Цонев обаче използва възможността да отправи партийни критики към управлението на ГЕРБ, като подчерта, че Валутният борд не е самодостатъчен механизъм за поддържане на финансовата стабилност. Кабинетът трябвало да работи в тази насока чрез поддържане на резервите.

„За 3 години, откакто ГЕРБ е на власт, дефицитът е над 6 млрд. лв. - 4 млрд. лв – изразходвани средства от фискалния резерв и увеличаване на вътрешния дълг с 2 млрд. лв.”, обобщи депутатът.

Той напомни и за негативните становища на БНБ и ЕЦБ, според които предлаганите от Симеон Дянков промени в закона за Сребърния фонд ще има отрицателен ефект в дългосрочен план за стабилността на страната и на българския лев.

„ДПС няма да подкрепи идеята на финансовия министър с част от фонда да се купуват български държавни ценни книжа”, подчерта заместник-председателят на ПГ на партията.