ДПС обяви, че ще се оттегли от комисията по образование в парламента, ако управляващото мнозинство окончателно приеме дискриминационни, според партията, текстове в Закона за предучилищното и училищно образование. Текстовете касаят изучаването на майчиния език.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обясни, че ще направят това, "за да стане ясно чия е отговорността за тази дискриминация". Още на заседанието на комисията миналата седмица депутатите отказаха да запишат, че майчиният език ще се изучава задължително в училище.

Местан предложи майчиният език да изучава задължително по 4 часа седмично. Днес централата на ДПС и партията излязоха и с официално изявление по въпроса.

В досега действащите норми в учебния план за общообразователния минимум има гаранция за минимум 3 часа изучаване на майчин език, под формата на избираем предмет.

С отпадането на тази законова гаранция, решаването на проблема ще зависи от личната воля от благоволението на образователния министър, независимо как ще се казва той", заяви зам.-председателят на ДПС.

По думите му в предложението на мнозинството майчиният език се поставя в един ред с хореографията.

Един ученик може да изучава хореография, ако има наклонности – друг няма да я изучава, не може изучаването на майчин език като територия на изконността, да се поставя в един ред с хореографията, посочи още Местан. Според него не може да има избирателност по отношение на изконността.

"Не знам дали Игнатов ще посегне на изучаването на майчин език и не ме интересува неговата декларация, че няма да посегне на часовете по майчин език, но ако следващият министър реши друго, това негово решение ще е законно", каза още Местан.

От ДПС настояват мнозинството да промени позицията си и заявиха, че ще продължи битката. Те определиха и като "скандален" основния мотив, с който е било отхвърлено тяхното предложение, "защото в България нямало малцинства".

Министър на България, страна-членка на ЕС, отхвърля или отрича съществуването на малцинства – това е тотално дискриминационно и то поражда и дискриминационните текстове в закона, заяви Местан.

ДПС очакват и сериозно недоволство и протести, и партията смята да ги подкрепи, ако мнозинството „се заинати” и потвърди промените в закона. Местан отрече ДПС да политизира този въпрос.

"Това меко казано е нон-сенс, защото отстояване на основни, нерядко изконни правя е константна политика на ДПС, за да бъдем обвинени, че тази година политизираме този въпрос", каза Местан.

От ДПС отново посочиха и че за последните 10 години от 57 000 на 10 000 днес е намалял броя на изучаващите майчин език. ДПС имат четири искания сред тях, стандарт за учебниците по майчин език и да се върнат инспекторите по турски език.