ДПС няма да подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър, обяви депутатът от движението Четин Казак.

„Няма да я подкрепим, не защото имаме съмнения за експертните и професионални качества на предложената кандидатурата, а като знак, че трябва да се подходи много отговорно към този изключително важен ресор. Този ресор се нуждае от много сериозна компетентност, усърдие, отдаденост и изпълнение на мисията, а именно осъществяване на правосъдната реформа“, заяви той.

„Силно се надяваме, съдебната реформа да се случи и то по начин, който да бъде съответстващ на очакванията на българското общество и на нашите европейски партньори“, коментира депутатът.

На въпрос дали има гаранции за независимостта на Захариева, депутатът посочи, че независимостта се доказва непрекъснато. „Надявам се новият министър на правосъдието да докаже, че желае да се случи правосъдната реформа“, добави той и обясни, че от ДПС подкрепят и винаги са подкрепяли всяко предложение, което би ги убедило, че е в правилната посока.

По думите му на плещите на новия министър ще легне много трудната задача да започне и да изпълни с реално съдържание усилията за провеждане и успешно осъществяване на съдебната реформа.