ДПС няма да подкрепи бюджетите на Държавното обществено осигуряване, НЗОК и на държавния бюджет за 2015 г., защото в тях нямало заложени реформи, а е предвидено увеличение на разходите, в т.ч. и в здравеопазването. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на Движението Лютви Местан.

Движението не само, че няма да подкрепи бюджета на ДОО, а ще гласуваме убедено против, заради престъпното увеличаване с близо два пъти на осигурителната тежест за най-уязвимите малки фермери, подчерта той.

Според него това е абсолютно грешно и престъпно решение, защото ще изпрати малките земеделски стопани в сивия сектор, ако бъде прието осигурителният праг за тях от 240 лв. да скочи на 420 лв.

„Отношението към бюджета структурира парламента на управляващи и опозиция, в това НС ние няма да действаме по самоцелен опозиционен рефлекс, имаме сериозни съдържателни аргументи да не подкрепим тези бюджети”, обясни Местан.

За „Южен поток” лидерът на ДПС повтори, че подобни проекти, към които има отношение международен договор, подписан и ратифициран от България какъвто е Третият енергиен пакет, не могат да бъдат реализирани без съгласието на Европейската комисия.

По думите му България можеше да има малко по-активна позиция да се стигне до съгласие с ЕК, дори, ако е необходимо, да се предизвика диалог между комисията и Русия.

Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО е във властта по настояване на Реформаторския блок, заяви още лидерът на ДПС. „Не е в стила на председателя на ДПС да се рови в личните дела дори и на своите политически опоненти”, заяви Местан.

По думите му Орхан Исмаилов е равноправен български гражданин въпреки името и религията си. „Да, съгласен съм той да отговаря за класифицираната информация като зам.-министър на отбраната. Това е толкова естествено, колкото е естествено, че той е български гражданин с всички права”, каза още Лютви Местан.