Изучаването на майчин език заедно с български в училищата остава по избор, след като депутатите не приеха предложението на ДПС предметът да стане задължителен. Идеята, заложена в Закона за предучилищното и училищно образование, бе подкрепена от 21 депутати, 80 бяха „против”, а петима се въздържаха.

Отхвърленият текст предвиждаше системата на училищното образование да осигурява на учениците от малцинствата, наред със задължението им да изучават и ползват български език, задължителното изучаване на техния майчин. Това трябваше да става в рамките на 4 часа седмично в съответствие с държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка по учебния предмет "Майчин език", разработен в рамките на държавния образователен стандарт .

Така с гласовете на 86 депутати "за" в закона беше записано окончателно, че официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският. Обучението се осъществява на български с изключение на случаите, предвидени в този закон. Учениците, за които българският език не е майчин, имат право да изучават и майчиния си език при условията и по реда на този закон.

В училищата, в които се изучава интензивно чужд език, учебни предмети може да се изучават на него в съответствие с държавния образователен стандарт за учебния план, прие още парламентът.

Изучаването на майчин език, различен от българския, като задължително, предизвика поредния спор между депутатите.

„Единственото, за което настояваме, е конституционно уреденото право за изучаване на майчин език да бъде законово регламентирано”, заяви Четин Казак от ДПС. „Министърът направи крачка напред и пое ангажимент да реши въпроса в учебниците”, припомни колегата му Лютви Местан.

По-рано Сергей Игнатов увери, че след гласуването на закона, предстои и приемане на стандартите за изучаването на майчин език, на базата на които ще бъдат отпечатани и учебниците.

Без изненада "Атака" реагира най-остро срещу искането на ДПС. Според Павел Шопов идеята се диктувала отвън на движението и целта била "малко по малко да се наложат определени положения в българското общество, да се прокарат великотурски имперски стремежи".

„ДПС е българска партия с огромен исторически принос”, бе отговорът на Казак, който опроверга и твърденията на националистите за стари претенции на движението към министерския пост в просветното ведомство.

В дискусията се включи Румен Стоилов от ГЕРБ, който е и член на образователната парламентарна комисия, и посочи, че неделното училище е добра форма за изучаване на майчиния език.