Въпросът за назначаване на зам.-председател на ДПС ще бъде решен след изборите за Европейски парламент. Това каза Лютви Местан, председател на ДПС, след заседание на Централния съвет на партията, предаде Фокус.

На 3 ноември 2013 г. Христо Бисеров напусна изненадващо всички заемани постове в парламента (където беше зам.-председател) и партията. По-късно стана ясно, че е разследван за финансови злоупотреби заедно със сина си. На този етап управляващата коалиция пази пълно мълчание по въпроса.

Лютви Местан запази този модел на поведение и при днешното си изявление: „Засега няма такива очаквания и такава необходимост. Влизаме в сериозна предизборна кампания. Този въпрос ще се реши след изборите”.

Местан обясни, че не са най-чести срещите му с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но се срещат периодически. „Когато съм го видял, го съобщавам, защото няма защо да се крие. Преди този ЦС нямах среща с него. Формалната власт на Доган е неоспорима. Той не би приел тезата, че отпред има формално ръководство”, добави Местан.
Орешарски си върши работата

„Изтича зимата. През нея кабинетът не беше обект на нито един социален протест. Това означава, че кабинетът Орешарски изпълнява основния си ангажимент да възстанови усещането за социална справедливост и ролята на държавата. Успешната социална политика е функция на икономиката”, заяви Местан.

Той посочи, че преди няколко месеца оцеляването на правителството е било обвързано с представянето на европейските избори, но вече не очаква подобно развитие. ДПС има като програма минимум за вота запазване на позициите си в ЕП с трима представители.

Местан посочи, че не иска да брои в кошницата на властта гласовете за "новата популистка формация в лицето на "България без цензура" (ББЦ)”, но попита Борисов дали ще ги брои ли към себе си, също както и гласовете на "Атака" и НФСБ.

"Ние имаме претенцията, че двете партии, които стоим зад кабинета, се разполагаме в полето на демократичните парии, на системните партии, а не на популистките и крайно радикални играчи", каза Местан.