ДПС и ДОСТ, партията на бившия й председател Лютви Местан, ще се борят яростно за досегашния електорат на движението, като първият им пряк сблъсък няма да е на президентските избори през есента, а още на 19 май в Джебел. Тогава в града вероятно ще се проведат два „конкурентни” митинга по повод годишнината от Майските събития по време на Възродителния процес.

Това каза в студиото на „Тази сутрин” журналистът Илхан Андай. Джебел минава за „бастион” на новата партия, като кметът й Бахри Юмер е един от най-близките до Лютви Местан хора.

Друго, което ще стане ясно, е колко голям е ангажиментът на турската държава към политическия проект. Андай посочи, че хора от ДОСТ са разказали за „гост с тази магнетичност, която има Давутоглу”. Очакванията му са турският представител да отправи послания „през призмата на стратегическата дълбочина” и по линия на двустранното сътрудничество.

Журналистът добави, че от събитията по време на честванията ще си проличи дали ДОСТ има потенциала да влезе в парламента

„В ДПС ще останат тези, които оценяват българския етнически модел и са решени да го възпроизвеждат, за да си запазят свободата, каквото и да означава това. (...) В ДОСТ ще отидат всички, които подкрепят посланията, които идват от Анкара, от изселниците. Сбърканата плоскост е, че в момента ДПС е с Русия, ДОСТ е с Анкара. И двете формации губят от това”, коментира Андай.

Според него и двете политически сили трябва да обяснят на избирателите си, че поставянето на проблема на геополитическа плоскост няма пряка връзка с качеството им на живот. Той отбеляза, че все пак от конкуренцията между партиите могат да спечелят обикновените хора.

На президентските избори почти сигурно Лютви Местан ще бъде кандидат, като ДПС ще отвърне със своя номинация, смята Илхан Андай.

Това обаче няма да е председателят Мустафа Карадайъ, а някой по-диалогичен от него. Според журналиста, настоящият оперативен ръководител е „проекция на Доган” и излъчва сила.

Има ли риск от етнически конфликт?

Ден след мащабния протест пред ромската махала в Раднево, Илхан Андай коментира, че случилото се е „знак, че си оставаме най-бедните в Европа и сме уязвими, лесно се поддаваме на манипулации”.

„Етническият конфликт е лесно възпламеним. Отвътре няма да изскочи нищо страшно, страшно би било, ако има сценарий на Великите сили – на много места се случиха по света, защо не и в България?”, запита той.

По думите му държавата трябва да реагира по-адекватно, за да не се появяват по улиците хора, които говорят за нейната липса и за други, които са „неуязвими” за закона.

Илхан Андай направи мрачната прогноза, че шестте големи градове у нас ще са „колониите на икономиката”, където ще се съсредоточат знаещите и можещите у нас. На останалите места ще останат само „аутсайдерите”.