Докладът на ЕК сваля маските, оголва неприятните истини и превръща в гротеска високите оценки, които властта щедро раздаваше сама на себе си. Така заместник-председателят на ДПС Лютви Местан коментира черновата на евродоклада, който официално ще бъде оповестен утре.

По думите му, ГЕРБ е на път да загуби двете средни букви от абревиатурата си, защото не може да осигури европейското развитие на България.

ДПС с огорчение констатира, че докладът е откровено негативен за България, заключенията са безпощадно категорични, спестена е всякаква политическа вежливост, няма ги евфемизмите, с които ЕК подсказваше критичните си бележки към правителството на ГЕРБ, посочи Местан.

По думите му го няма и клишираният евфемизъм за политическа воля на управлението на ГЕРБ.

Местан посочи, че тъй като това е оценка на петгодишния механизъм за проверка, "има един самодостатъчен критерий дали докладът е положителен, или отрицателен" - дали се снема, или остава мониторингът.

Огорчение

Бих препоръчал властта този път да не се самозалъгва и да не влиза в ненужен спор и с опозицията, и с обществеността, защото мониторингът остава, следователно оценката е слаба, заключава депутатът. И отбеляза, че докладът всъщност представя и европейската оценка за провалилото се управление на ГЕРБ. Местан посочи, че ДПС прави констатациите си с истинско огорчение.

Нито един български политик не би могъл да злорадства - оценката е провокирана от управлението на ГЕРБ, но за съжаление е оценка за България като цяло, отбеляза зам.-председателят на ДПС.

Според него сегашното правителство е първото след кабинета на Жан Виденов без реализирана стратегическа цел.

Местан припомни, че по време на управлението на кабинета "Костов" са паднали шенгенските визи и е започнал преговорният процес, кабинетът на НДСВ и ДПС е постигнал членството в НАТО, а при тройната коалиция България е станала член на ЕС.

На ГЕРБ беше завещано най-лесното - вече разписаното в договора включване към Шенген, каза Местан и предупреди, че прекият резултат от продължаването на мониторинга върху България е, че страната ни скоро няма да види Шенген.

"Този провал на ГЕРБ не може да се компенсира не с 42, а с 420 км построени магистрали", заяви Местан.

Отрезвяване

Според депутата от ДПС, докладът изправя пред тежко изпитание страната и гражданите, които щели да осъзнаят, че моделът ГЕРБ е изчерпан, и че е назряла необходимостта от друг модел и друго управление, способно да отговори на обективните критики в доклада и "да превърне България в нормална европейска държава".

Има пречупване на нагласите и отрезвяване от месианското увлечение по ГЕРБ, заключи Местан.