ДПС се противопоставя на намерението държавата да влезе в сделката с ЧЕЗ. Според лидерите на партията това би представлявало намеса на държавата в частния бизнес.

Партията организира днес семинар на тема "Отворено управление – нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения". Целта е ДПС да даде началото на широка обществена дискусия за възможностите и предизвикателствата, пред които са изправени демокрациите от новото време.

"Това е важна тема за нас и не само за нас. От тази гледна точка можете да го приемете дори като един вид подготовка за управление на страната от наша страна", заяви Мустафа Карадайъ след среща на депутатите и ръководството на ДПС в сараите на Ахмед Доган в Бояна в края на февруари.

„Ако властта по един или друг начин се опитва да обсебва процесите, те се превръщат в диктатура”, обяви днес Карадайъ.

На срещата на елита на ДПС с почетния председател на движението Ахмед Доган той е посочил, че предвид последните скандали пътят на ДПС към участие във властта е отворен. Това разказа пред bTV журналистът Илхан Андай.

"Мин.-председателят трябва да подава сериозни сигнали, че знае за сделката, връщането назад, ако държавата влезе и с 34%, това е намеса на държава и то много сериозна. От всяка безизходица има 17 изхода. Пожелавам на премиера да намери най-добрия изход", коментира Рамадан Аталай от ДПС по време на днешния семинар.

"Сделката с ЧЕЗ ме притеснява най-много с реакцията на институциите. Това е сделка, която не е правена тайно, а всички са изненадани. Как ще се управлява дружеството, това трябва да ни интересува", каза евродепутатът Искра Михайлова.

ДПС има готовност вече да участва на избори. Партията вече е обединена, обяви лидерът Карадайъ на пресконференцията след първата част на семинара.
 
Той допълни, че след изборите през 2017 г. се е получило обединение на избирателите на партията, като каза, че този процес продължава и в момента. По думите на Карадайъ избирателите на ДПС са в процес да се обединяват. "Свободните и активни граждани с помощта на информационните и комуникационните технологии могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени", каза още лидерът на ДПС.