Доц. Христо Бозов ще заеме кметския пост във Варна до насрочването на нови избори в града, реши Общинският съвет. По-късно през деня излезе и решението на Районната избирателна комисия да прекрати пълномощията на Кирил Йорданов като кмет на Варна.

Решението подлежи на обжалване в срок от седем дни пред Административния съд в града от самия Йорданов или заинтересувани лица. Гласуването на оставката беше взето без възражения от присъстващите 24 членове на Общинската избирателна комисия, която по протокол е съставена от 33-ма души.

Бившият кмет на Варна подаде оставка на 6 март – деня на национален траур в памет на Пламен Горанов. 36-годишният мъж се самозапали пред сградата на Община Варна на 20 февруари в знак на протест срещу управлението на морската столица и с искане за оставката на кмета.

Това искане беше възприето и от хилядите протестиращи варненци по време на мащабните им протестни демонстрации.

Накрая партия ГЕРБ, която беше издигнала Кирил Йорданов за третия му мандат в предизборната кампания през 2011 г., оттегли подкрепата си от него. Днес всички партии, представени в Общинския съвет на Варна, застанаха зад временно изпълняващия длъжността доц. Христо Бозов, който беше заместник на Йорданов.

В зала „Варна” в общината и днес се събраха над 50 граждани, представители на неправителствени организации и на местната власт.

Председателят на местния парламент Николай Апостолов съобщи, постоянните общински комисии работят, но е спазено искането на гражданите за блокиране на сделки по линия на публично-частното партньорство до провеждането на легитимни избори.