Алтернативен вид туризъм предлага депутат от БСП. Дора Янкова вижда възможности ски пистите да се ползват срещу минимална такса от 12 лева на ден, а през лятото да има специални места за отдих сред природата почти за без пари.

Българите да могат да разпъват палатки или пикник в специални зони за отдих. За почивката да плащат минимална такса или само за ползваната вода и ток, размишлява Дора Янкова.

„Създаване на туристическа инфраструктура сред природата в контактната зона на общински държавни зони, за да могат хората да поспорутват, да играят народна топка, федербал, да си сложат някъде хладилната чанта, да пийнат водичка”, обяснява тя.

71-годишната Богдана Пешева си спомня, че е ходила за последно на почивка през 1980 г. Някои кметове харесват идеята, защото не всеки може да си позволи лукса на големите курорти.

„Защо да не се потърси вариант с по-облекчени процедури, общините да могат да изграждат такива съоръжения за по-непретенциозния, по-неплатежоспособния човек, на който също му се карат ски, също му се ходи на пикник, също му се ползва лифт”, казва кметът на Мездра Иван Аспарухов.

В курорта Банско български туристи искат да плащат по-малко, защото били по- бедни. Концесионерът на ски-зоната обаче не е склонен да прави отстъпки в цените. „Когато вложенията на един курорт са големи, нали разбирате, че цените не може да са малки”, заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на „ЮЛЕН”.

Преди години имаше подобна социална идея на ексминистър Емилия Масларова - бедни пенсионери да почиват на море на разноски на ведомството. Инициативата обаче не пожъна успех.